Jamie Oliver: Riba sa žara sa solju…

… s ružmarinom i narančom i umak od mažurana

Recept:

Uzeti mješavinu krupne ribe poput bakalara, škarpine, brancina, ili manje poput iverka ili oblića, i ta je riba fantastična. Mogu poslužiti i fileti trlje ili deverike. Lignje i male sardine također su iznimno ukusne. Postoji nekoliko uputa koje će pomoći odrediti je li riba pečena ili nije, no to većinom ovisi o roštilju i temperaturi. Prije početka pečenja potrebno je natrljati rešetku uljem kako se riba ne bi lijepila. Ribu začiniti, a potom je ostaviti da odstoji 15 minuta prije pečenja. Tako se neće lijepiti jer sol izvlači vodu iz kože.

Ukoliko se peku različite vrste ribe: velike, male, tanke, debele, cijele ili filete, vrijeme pečenja bit će različito. Većoj će ribi trebati i do pola sata da se ispeče na hladnijem dijelu rešetke, a možda će je biti potrebno dovršiti u pećnici.

Ako se radi o manjoj ribi, poput inćuna ili nekakvih fileta, bit će začas ispečena. Unaprijed pripremiti začine koji će se upotrebljavati.JamieOliver-riba filet

Filet ribe debljine jednog centimetra bit će pečen za nekoliko minuta na roštilju. Ako je dvostruko deblji, trebat će mu dvostruko više vremena. Uvijek se možete zabosti nož u najdeblji dio mesa ribe da se provjeri je li riba pečena.

Ukoliko se riba peče s kosti, uvijek se provjeri najdeblji dio uz kost: kad se meso počne odvajati, riba je pečena. Škampi i Jakobove kapice uvijek su ukusne, a ukoliko se pripremaju na roštilju, mogu se staviti na ražnjić.

Salmoriglio (umak od mažurana)

Staviti dvije šake svježeg mažurana ili origana u mužar i tući dok se ne dobije pasta. Dodati dosta maslinova ulja i limunova soka, a potom sve začiniti solju i paprom. Kušati. Nedostaje li limuna, dodati još. Ovo je ulje izvrsno ako se utrlja u ribu prije ili nakon pečenja na roštilju. Sjajno pristaje uz tunu ili sabljarku, a može se kombinirati i uz piletinu ili neko drugo bijelo meso.

Sol s ružmarinom i narančom

Ovu začinjenu sol se mora kušati jer je jako ukusna. Obvezno upotrijebiti sitnu sol, ali ne onu stolnu. Na Siciliji se ne štedi na soli: utrljati je u ribu ili meso, zaliti maslinovim uljem i peći na roštilju. Može se utrljati u svinjetinu ili dodati salati od rajčica, uz dodatak malo bosiljka. Ili pak škampima pečenima u tavi.

2 veće grančice svježeg ružmarina, odvojiti listiće od grančica
korica jedne naranče
korica jednog limuna
100 grama morske soli

U mužaru ili multipraktiku tući, odnosno mljeti listove ružmarina. Sitno naribati koricu limuna i naranče te dodati ružmarinu. Dodati sol i prstima raširiti mješavinu po limu. Isprva će mješavina biti vlažna, no stvrdnut će se. Može se upotrijebiti odmah ili pustiti da se suši pet do šest sati, a onda je usitniti rukama. U hermetički zatvorenoj staklenci može stajati mjesecima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.