Jamie Oliver: Talijanska avantura i pečeni limuni

U petoj epizodi (25. svibnja u 12.20 sati) na Doma TV, Jamie Oliver priprema zapečenu tjesteninu s rajčicama i mozzarellom koja je omiljeno jelo diljem Italije.

U posljednjoj, šestoj epizodi (26. svibnja u 12.00 sati) ‘Jamiejeve Italije’, goli kuhar posjetio je obalu blizu Amalfija gdje je pripremao pečeni amalfijski limun koji se često jede kao predjelo ili dodatak aperitivu, da potakne rad okusnih pupoljaka na jeziku. Amalfijska obala obiluje limunom i mještani ga se već zasite do kraja ljeta. Ovaj put Jamie je smislio nove načine na koje se limun može iskoristiti.

Recept: Pečeni amalfijski limun

Sastojci:

2 velika neprskana limuna
1-2 komada mozzarelle od 150 grama, narezana na kriške debele pola centimetra
4 lista bosiljka
2 fileta inćuna
2 zrele cherry rajčice, prepolovljene
sol i svježe mljeveni crni papar
1 sušeni crveni čili (po želji)

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Odrezati krajeve limuna, po dužini ih prerezati popola od čega se dobiju četiri komada veličine 2,5 centimetra. Uzeti manji nož, odvojiti meso od kore od čega će se dobiti četiri komada limunove kore. Začiniti mozzarellu i gurnuti je u limunovu koru kako bi upila aromu dok se peče.

Mozzarella se topi za vrijeme pečenja. U Italiji se ispod limuna stavlja list kako bi sve ostalo na mjestu, no može se upotrijebiti i komadić masnog papira. Dakle, staviti papir ili list limuna na dasku i na to položiti limunovu koru. Narezati mozzarellu na manje komade koji će stati unutra. Zatim na to staviti bosiljak, inćun i pola cherry rajčice, a potom prstohvat soli i papra. Po želji dodati i malo sušenog čilija. Na vrh staviti još jedan komad mozzarelle. Sad će kora biti ispunjena. Isto to napraviti i s ostalim komadima kore te potom sve peći u pećnici 10-15 minuta. Izvaditi lim iz pećnice i pustiti da se sve hladi nekoliko minuta. Poslužiti s pečenim kriškama kruščića. Izvaditi mozzarellu iz kore, staviti na je kruh i pokupiti sve sokove.

Napomena: Za recept koji će probuditi okusne pupoljke, najbolji su amalfijski limuni, no bit će dobri bilo kakvi neprskani, organski limuni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.