Jedinstvena ‘morska’ večera u centru Zagreba

Za kraj ove godine, zanimljiv i elegantan eno-gastro događaj, priredili su u restoranu Stara zagrebačka škola simpatični Zadranin Marko Dušević i promotorica Željka Balja, na kojem su predstavili ‘Adriatic shell’ proizvode i koraljna vina iz mora, naziva ‘Coral wine’.

Marko Dušević, entuzijastičan poduzetnik, bavi se vlastitim uzgojem školjaka na otoku Pagu, gdje proizvodi dimljene i marinirane dagnje te marinirane kozice u moru klase A, što znači vrhunsku čistoću tijekom cijele godine, a pod kontrolom i monitoringom Instituta za oceanografiju i Veterinarske službe, čime jamči zdravstvenu ispravnost školjke. Preradu proizvoda također vrši u kontroliranim uvjetima prema HACCP sustavu, što jamči i ispravnost finalnog proizvoda. Proizvodnja se odvija ručno pri čemu se ne koriste aditivi ni konzervansi, osim prirodnih, kao što su sol, ocat i sl.

Nesvakidašnja večera za uzvanike od ‘Adriatic shell’ proizvoda

 Za svečanu večeru pobrinuli su se učenici u sklopu Ugostiteljsko-turističkog učilišta, pod mentorstvom svojih profesora, za što je zaslužan i sam Dušević, koji je na ovaj način želio mladim nadama kuharstva dati dodatan vjetar u leđa.

Tom prilikom pripremili su jela od ‘Adriatic shell’ dagnji i kozica, koja su zagolicala naše nepce i poslužili nam: CEVICHE SA KISELIM DAGNJAMA (toplo hladna salata od ukiseljenih dagnji na posteljici od rikule, dresing od limete i naranče), JUHA U JUHI (krem juha od prokulica i juha od flambiranih kozica u košarici od mrkve i parmezana), GRATINIRANE DAGNJE U ŠKOLJCI S ŠAMPINJONIMA (ogrušane dimljene dagnje na podlozi od šampinjona u burgundcu, gratinirane s grana padana sirom), TRIS RIŽOTO (crni rižoto s dagnjama, bijeli rižoto s kozicama i žuti rižoto s muškatnom bundevom), PJENICA OD NARANČE I ČOKOLADE (pjenasta krema od naranče i cointreaua na podlozi od čokolade), koja su na poseban način okarakterizirala različite mogućnosti pripreme ovih proizvoda.

Oslanjajući se na ulaganje, stručnost i vještine ronjenja, danas se tvrtka ‘Adriatic shell’ može pohvaliti prodajom svojih proizvoda diljem Lijepe naše, a koja se poslužuju u renomiranim restoranima i  wine barovima.

‘CORAL WINE’, vina iz mora

 Uzvanici su imali priliku uživati i u ‘dizajnerskim’ buteljama obraslim morskim organizmima naziva ‘Coral wine’, od kojih smo kušali: Rose 2012 – Kabaj, Chardonnay 2015 – KOS/Jurišić, Sivi Pinot 2010 – Kabaj, Crljenak 2014 – Kraljevski Vinogradi, te vino iz amfore Cabernet Sauvignon 2012 – Erzetić.

Na svojem, već spomenutom pontonu, Dušević od travnja ove godine spušta kaveze s vinima, i na taj način provodi ambiciozan projekt odležavanja vina u moru, koja su prvi put vađena nakon 220 – 240 dana, za degustaciju krajem studenog ove godine.

Povodom promocije limitirane serije vina iz mora, uzvanicima je organoleptički dočarao presjek između koraljnih vina i vina iz podruma, te način dobivanja ubrzanog ‘starenja’, poznati sommelier i voditelj velikogoričkog restorana Mon Ami, Mario Meštrović.

‘Organoleptičkom analizom nedvojbeno smo ustanovili destinkciju između vina odležavanih u klasičnim podrumskim uvjetima, i istih vina odležavanih nakon podruma u podmorju. Koraljna vina (iz mora) pokazala su novi organoleptički spektar i više uznapredovali razvojni stupanj. Izuzevši dodane vrijednosti, estetske, marketinške i animacijske, definitivno je zanimljivo kušati novi aspekt istoga vina’, opisao je Mario Meštrović.

U svakom slučaju, bila je to jedinstvena eno-gastro degustacija za pamćenje, a svi kušani proizvodi više su nego dobrodošli za blagdanski ručak, druženje s prijateljima ili kao poklon.

PR: Željka Balja