Radionica o uzgoju mangulica ovog vikenda u Dvorcu Janković u Suhopolju
Svinja mangulica kod nas je gotovo zaboravljena delicija, a u svijetu je jedna od najtraženijih delicija. Iako autohtona i tradicionalna u Hrvatskoj, uzgojem ove pasmine svinja ne bavi se mnogo uzgajivača, ali upravo je tu potencijal kako za razvoj proizvodnje za prodaju i izvoz, tako i obiteljski uzgoj i proizvodnju.
Kod nas u Hrvatskoj mangulica je najpoznatija pripravljena kao slavonski suhomesnati proizvodi – šunka, kulen, kulenova seka i slanina – zaista svi oni koji su ove proizvode od mangulice jednom probali, vraćaju se po nove.
Mangulica ima visoko kvalitetno meso koje se ističe svojim ukusom i mogućnošću zadržavanja mesnog soka. Na kvalitetu masti utječe sastav masnih kiselina, ponajviše udio nezasićenih masnih kiselina te udio tzv. zdravog kolesterola (LDL kolesterol), te je jedina životinja koju ga sadržava u svojem mesu. Zato ju s razlogom mnogi nazivaju “najmasnija svinja na svijetu, koja ima najzdraviju mast na svijetu”.
Vijest kako se upravo ta mast mangulice može isprobati na Adventu u Suhopolju, pravi je razlog da ovaj slavonski grad posjetite već ovog vikenda, kad osim kušati ovu deliciju, u organizaciji Udruge uzgajivača mangulica možete u dvorcu Janković moete sudjelovati i u radionici na temu “Mangulica-obiteljska svinja” te tako saznati više o mangulicama, ali i kako vam uzgoj mangulica može pomoći u povećanju kvalitete života. Naime u sklopu događanja bit će održano predstavljanje priručnika o uzgoju mangulica, kao i radionica za djecu. Za sudjelovanje u ovom edukativno-zabavnom događanju koji će se održati u subotu 7. studenog 2024. od 15.00 – 16.30 sati možete se prijaviti OVDJE.
Mangulice su odličan izbor za ljubitelje zdrave i kvalitetne hrane i održive poljoprivrede, a njihov uzgoj ima veliki potencijal bilo kao obiteljski hobi ili za proizvodnju koja ima utjecaj i na ruralni razvoj kraja.
Ova zasluženo cijenjena delicija zasigurno će se u narednim godinama sve češće naći i na hrvatskom stolu, a vjerujemo i kako će njezini proizvodi postati jedni od onih po kojima će Hrvatska biti poznata u svijetu.
Jana Radeljak