Kako prepoznati kvalitetno svježe meso

Različite vrste mesa i mesnih proizvoda, ovisno o vrsti mesa, sastavu sirovina i načinu obrade, zahtijevaju različite načine čuvanja kako bi se očuvala njihova sigurnost i kvaliteta proizvoda.

Prvi signali u detektiranju svježine i kvalitete mesa svakako su miris, izgled, boja, tekstura i u konačnici okus mesa. Međutim, osim vjerovanja svojim osjetilima, posebnu pažnju bismo trebali posvetiti provjeri da je meso koje kupujemo prošlo sve potrebne kontrole kvalitete u ovlaštenom laboratoriju, da je pravilno i vidljivo deklarirano i pakirano na način koji čuva svježinu te da je dostavljano na prodajno mjesto u tzv. neprekinutom hladnom lancu udovoljavajući, između ostalog, i odrednicama HACCP sustava.

Meso iz Lidlove mesnice redovito prolazi stroge kontrole međunarodno priznatog Bioinstituta Čakovec, najvećeg privatnog laboratorija za predmetna ispitivanja u Hrvatskoj, koji postoji već 65 godina i zapošljava 99 doktora veterinarske medicine, diplomiranih inženjera prehrambene tehnologije, kemije, fizike, biologije, agronoma. Institut se bavi djelatnostima kao što su mikrobiološka analiza, kemijska ispitivanja hrane, vode za piće, podzemnih, površinskih i otpadnih voda, ispitivanje plodnosti tla, ispitivanja hrane za životinje, voda za kupanje i slično. Posjeduje ovlaštenja nadležnih ministarstava, a akreditiran je 2005. godine po međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17025 za 145 metoda. Opremljen je najsuvremenijom opremom u području laboratorijske dijagnostike. Uvođenje HACCAP sustava, ISO sustava, dobre proizvođačke, dobre laboratorijske prakse i sličnim sustavima upravljanja kvalitetom, veterinarske ambulante, služba pregleda i kontrola čine kompletan sustav Bioinstituta.

Piletina, svinjetina, mljeveno meso i mnogi drugi mesni proizvodi iz Lidlove ponude pakirani su na način koji onemogućava onečišćenje i garantira svježinu, s vidljivom deklaracijom i rokom trajanja. Meso se u Lidl dostavlja svakodnevno, i to u neprekinutom hladnom lancu. Osim toga, Lidlovo meso podliježe redovitoj kontroli proizvodnog procesa, a sve ovo čini ga sigurnim za konzumaciju.

Lidl