Knjiga ‘Kozlović – priča’

U restoranu Dubravkin put u Zagrebu predstavljena je knjiga ‘Kozlović – priča’ o poznatoj istarskoj vinariji iz Momjana, koju je napisao zagrebački arhitekt i vinoljubac Zoran Leko.

O njezinu nastajanju govorili su vinar Gianfranco Kozlović, autor Zoran Leko, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković i vinski znalac Saša Špiranec.

Kako ništa na ovom svijetu nije slučajno, tako nije niti četvrtstoljetno druženje Gianfranca Kozlovića i Zorana Leke. Priče o prvim buteljama, prvim etiketama, kao da su jučer pričane, uvijek uz dobru kapljicu. U međuvremenu, dosta tog se dogodilo; novi posjedi, prvi, stari podrum pa veći podrum 1999. i, konačno, novi podrum 2012. godine.

Pripremajući službeno otvorenje novog vinskog podruma u svibnju prošle godine, Gianfranco i Zoran došli su na ideju za priču o obitelji Kozlović. Prošlo je godinu dana od istraživanja povijesnih, pisanih i nepisanih dokumenata. Skupljala se građa za priču. Autor knjige Zoran Leko okupio je tim koji je predano, na visokoj profesionalnoj razini, obavio svoj zadatak: autorski tekstovi Marina Baldinija, Zvonka Makovića, Saše Špiranca, izvrsna fotografija Sergia Gobba, strip i ilustracije Jane Adamović i Igora Kordeja, i majstorska priprema za tisak Zvonka Zelića. Strog, ozbiljan i istodobno topao i razigran koncept obiteljskog albuma u formi omnibusa, pravo je iznenađenje među izdanjima ovog tipa.

Zahvalnica i spomen na pretke, sofisticirana posjetnica (vizit karta) jedne vrijedne obitelji koja već petu generaciju njeguje vinogradarstvo i vinarstvo kao egzistenciju, a danas i kao hedonizam. Značajan i hvale vrijedan izdavački pothvat za primjer onima koji već jesu ili će biti dijelom vinarske scene Hrvatske. Knjiga ‘Kozlović, priča’ ujedno je i pilot projekt za nova edukativna izdanja koja su u pripremi.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.