Knjiga recepata chefa Paola Paoletića

Na terasi luksuznog savudrijskog golf & spa resorta Kempinski Hotel Adriatic predstavljena je prva knjiga recepata Paola Paoletića, chefa kuhinje i vlasnika poznatog ribljeg restorana Toni u Zambratiji. Na taj način obilježio je više od  četiri desetljeća neprekidnog rada u kužini.

Koncept i nit vodilju ove intimne kolekcije pred uzvanicima je objasnio maštoviti kreator ovih recepata, koji je po svojim idejama kuhao i još to čini povremeno u prestižnim restoranima u Zagrebu, Dubrovniku pa čak i u Londonu, Milanu te nekoć za državnike na Brijunima.

Knjiga jednostavnog naziva ‘Moja riblja kuhinja’ u 140 recepata sažimlje duge godine bavljenja kulinarstvom, a jela se kreću od onih jednostavnijih pa sve do trendovske kreativne kuhinje.  Uz svako jelo preporučaju se i sortna maslinova ulja, s namjerom predstavljanja gastronomskog bogatstva Istre u cjelini.

‘Knjiga sadrži 140 recepata koje sam brižno sakupljao, dorađivao i fotografirao godinama. Jelovnike uvijek usklađujem s godišnjim dobima i ona su mi glavna inspiracija prilikom osmišljavanja recepata. U proljeće su tu ponajviše šarge, baraje, šparuge, jagode i trešnje, uz hladna sirova jela. Budući da škampe imamo tijekom cijele godine, pravi proljetni specijalitet je koktel od sirovih škampa i poširanih jaja u posebnoj juhi, pokriven divljim šparugama, prethodno kratko okrenutih na vrućem maslinovom ulju. Ljeti idu carpacci, uz koje dodaju kruške, breskve, rajčicu ili crne tartufe. Puno se traže lagana riblja jela s roštilja, cvijet tikvice punjen kozicama i onda pržen u šokiranom brašnu. List je veliki jesenski hit, uz bijeli tartuf. I za kraj bih spomenuo brancin u soli, riba in forno u soli ili u kruhu’, objasnio je chef Paolo.

Osim što je kuhar, Paolo je i slikar te njegova djela krase zidove restorana, a mnoge je slike i darovao svojim vjernim gostima. Obiteljski restoran vodi sa suprugom Viktorijom i sinom Ivanom. U rijetkim slobodnim trenucima voli isploviti i opustiti se na svojoj barci.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.