Konzum u Splitu ugostio renomirana imena obalne graffiti-writing scene

Super Konzum na adresi Put Stinica 1 u Splitu prošli je vikend postao glavno mjesto okupljanja dalmatinske graffiti jam scene zahvaljujući prvom izdanju “Art Clash Jama” u organizaciji Davora Perišića iz zadruge Artist Vito. Tijekom subote 17. i nedjelje 18. listopada 25 mladih graffiti writera iz Splita, Trogira, Omiša, Zadra, Makarske, Šibenika i Korčule osvježilo je zidove Konzumovog parkirališta Clash bojama i dalo mu novo živopisno ruho.

„U Konzumu kao društveno odgovornoj kompaniji uvijek nastojimo na neki način doprinijeti razvoju kulture i umjetnosti. Posebno smo ponosni kada je riječ o podržavanju ovakvih i sličnih projekata jer se radi o skupini mladih i talentiranih umjetnika koji imaju izrazitu volju i želju da svojim trudom i kreacijom doprinose razvoju jedne urbane subkulture, ali i jačanju lokalne zajednice, ovoga puta u Splitu. Za Konzum je ovo jedan zanimljiv i neobičan projekt, a mi se nadamo da neće biti i jedini u kojem ćemo sudjelovati“ – izjavio je Ivan Širanović, iz Odjela komunikacija u Konzumu.

„Art Clash Jam“ okupio je mnoga aktivna imena dalmatinske graffiti scene, a među njima su se našle različite generacije umjetnika, uključujući i neke renomirane writere koji su počeli stvarati još u 90-ima. Osim u umjetničkim djelima, okupljeni su uživali uz ritmove DJ tandema Los Santos.

„Ovom gradu treba pokazati da se neke stvari mogu pomaknuti i bez gomile novca. Nije to ništa besplatno, ali još uvijek postoje ljudi i kompanije koje su spremni iz čiste ljubavi prema umjetnosti realizirati ovakva okupljanja“ – izjavio je Davor Perišić iz zadruge Artist Vito.

Na „Art Clash Jamu“ posebno je zanimljivo bilo vidjeti kombinaciju različitih stilova i utjecaja pa je tako svatko tko se ovog vikenda našao kod Konzuma na Stinicama imao prilike svjedočiti dugoj tradiciji i prepoznatljivom izričaju obalne graffiti scene. Neka od zvučnih imena koja su okupljenima predstavila svoje umijeće graffiti – writinga bili su Karet PCA iz PCA Crew-a, Ink135, Mrava, Anxio, Winter i Apas, a pratitelji graffiti subkulture i svi okupljeni imali su prilike vidjeti kako se obalni stil razlikuje od onog kontinentalnog u kojem, posebice u Zagrebu, prevladavaju berlinski utjecaji.

Upravo se u graffitima Senka1, jednog od pionira graffiti – writerske subkulture na dalmatinskom području, vidi utjecaj odnosno flow 90-ih s modernim pristupom. Njegov stil karakterizira se kao klasični wildstyle, a njegovi su radovi bili objavljeni i u časopisu „Zgb Kaos“, prvom graffiti časopisu na ovim prostorima.

Fenomen urbane kulture graffiti-writinga posebno je zanimljiv kada se obzir uzme činjenica da mnogi okupljeni umjetnici dolaze iz manjih mjesta, ali su zahvaljujući različitim utjecajima i strujama stasali u afirmirane umjetnike. Cilj  je ovog događaja, ali i mnogih drugih sličnih jamova diljem Hrvatske, pokazati da graffiti – writing nije adolescentski bunt, već ozbiljna umjetnost sa specifičnim tehničkim značajkama i duboko razrađenim kategorijama.

Konzum