Košara & kašeta: Konjski proizvodi

U dućanu Košara & kašeta na zagrebačkom Britanskom trgu održana je promocija konjskih mesnih prerađevina koje proizvodi slovenska tvrtka Pag iz Kapele kod Dobove.

Ne zove se slučajno kao i hrvatski otok (inače poznat po janjetini), jer joj je vlasnik Ivo Maričević porijeklom s Paga. Tijekom dva desetljeća koliko se bavi ovim poslom, postao je regionalni lider u preradi konjskog mesa, a vještine je izučio u talijanskoj pokrajini Novara. U Sloveniji posluje s renomiranim restoranima, trgovačkim lancima, ali i školama, u kojima je prepoznata hranjiva vrijednost konjskog mesa. Želja mu je to iskustvo proširiti i na Hrvatsku, unatoč tome što su uvjeti za poslovanje puno lošiji nego u Sloveniji.

Uskoro će se specijaliteti od konjskog mesa iz njihove proizvodnje moći kušati u nekim zagrebačkim restoranima, a već se mogu nabaviti u Košari & kašeti. Ova trgovina, čiji je vlasnik Hrvoje Brnjanec, počela je s radom prije nepune dvije godine s ciljem da ponudi drugačije iskustvo kupovine svakodnevnih namirnica, kao i delikatesa, a 90% proizvoda je hrvatskog porijekla.

M. T.