Kraljevina Zelina u novom ruhu

Kraljevina Zelina, prepoznatljiva marka vina i proizvod Zagrebačke županije, odjenula je novo ruho, a cjelokupni vizualni identitet predstavljen je prilikom ceremonije otvaranja prve butelje iz berbe 2014. godine.

Domjenku su prisustvovali zagrebački župan Stjepan Kožić, Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Željko Kos, predsjednik Udruge proizvođača marke vina Kraljevina Zelina te proizvođači Kraljevine, koji su dio ove vinske priče: OG Jarec-Kure, OPG Puhelek Purek Stjepan, OPG Branimir Žigrović, OPG Željko Kos Vina Kos te Vina Kos – Jurišić.

Važnost ovog događanja i Kraljevine Zeline kao proizvoda Zagrebačke županije naglasio je župan Stjepan Kožić, prilikom otvaranja prve butelje vina Kraljevina Zelina, berba 2014. godine:
‘Prepoznavši potencijal ove sorte, Zagrebačka županija, još prije 16 godina, zaštitila je Kraljevinu Zelinu kao svoju robnu marku. Bogata tradicija proizvodnje, blago podneblje, znanje i educiranost vinara preduvjet su za stvaranje kvalitetnih vina. Svim tim se mi na području Zagrebačke županije možemo i moramo pohvaliti jer su naša vina nadaleko prepoznata kao kvalitetna’, izjavio je Kožić pozvavši vinare da se jave na aktualne natječaja Zagrebačke županije za potpore u poljoprivredi vrijedne više od 6,6 milijuna kuna.

‘Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, čemu svjedoči i činjenica da smo jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara gotovo stoljeće i pol. Uz redovita okupljanja vinara iz kontinentalne Hrvatske, grad Sveti Ivan Zelina ponosan je i na marku vina Kraljevina Zelina, koja nosi ime našeg grada i činjenicu da se radi o autohtonoj sorti, najrasprostranjenijoj upravo na zelinskom području. Grad potpomaže Kraljevinu kao prepoznatljivi simbol Svetog Ivana Zeline i sudjeluje u projektu Klonska selekcija kultivara Kraljevina čiji je cilj izdvojiti najbolje klonove pod kontrolom Agronomskog fakulteta’, izjavio je zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Kraljevina ZelinaKraljevinu i njezino novo ruho predstavio je Željko Kos, predsjednik Udruge proizvođača marke vina Kraljevina Zelina:
‘Vino Kraljevina Zelina mora zadovoljiti kriterije propisane elaboratom, od kemijskih parametara do organoleptičnih te mora biti proizvedeno od 100 % grožđa sorte Kraljevina. Ova je sorta jedna od najvažnijih i najpoznatijih sorti s ovog područja, a nova etiketa i vizualni identitet je važan iskorak u njezinoj priči, koju nastojimo ispričati i mlađim generacijama. Kušanjem berbe iz 2014. svi se mogu uvjeriti kako je riječ o laganom, svježem i pitkom vinu koje se savršeno sljubljuje s hranom, a ističe se diskretnim, voćnim, sortno prepoznatljivim i čistim mirisom. Sve te karakteristike čine Kraljevinu Zelinu idealnim izborom za osvježenje u nadolazećem ljetnom razdoblju.’ Dodao je i kako je uz tradicionalnu kontinentalnu hranu i u mediteranskoj kuhinji za Kraljevinu postoji mnoštvo primjera jela kojima je ona izvrstan pratitelj. U to će se moći uvjeriti i posjetitelji zagrebačkih restorana, jer će se u Zagrebu od 6. do 12. travnja održavati Dani Kraljevine i promotivne akcije. U promociju su uključeni restorani, wine barovi i vinoteke: Miva, Basement, Agava, Cheese Bar, Apetit City, Apetit Bistro, Lateral, Trilogija, Ružmarin, Baltazar, Kvatrić, Mojo bar, Pauza, Bistroteka, Vintesa, Bornstein i drugi.

Robna marka Kraljevina Zelina nastala je 1999. godine u suradnji zelinskih vinara i Zagrebačke županije s ciljem očuvanja ove autohtone sorte, širenja njezine popularnosti i opstanka na tržištu. Vino je od sorte kraljevina crvena, autohtone sorte Prigorja, a zahvaljujući svojoj kvaliteti i rasprostranjenosti najpoznatija je ona sorta sa zelinskog područja. Ove je godine otvaranje butelje posebno svečano jer je Kraljevina Zelina dobila novi vizualni identitet koji će dodatno naglasiti potencijal ovog vina te ju približiti i mlađim generacijama. Priču o dugogodišnjoj tradiciji portretima vila i vilenjaka tako će pričati i etikete za čiji su izgled zaslužne dizajnerice Matea Bronić i Kristina Volf: ‘Dizajn inspiriran legendama i pričama o zelinskom kraju zasnovan je na portretima vila i vilenjaka Ivanjskih šuma i livada koji vladaju Kraljevinom Zelinom. Ovi imaginarni dvorjani prirode, nošeni povjetarcem i okrunjeni poljskim cvijećem koje raste uz vinograde zelinskih vinara prenose nam mirisni intuitivni svijet te lakoću bivanja u duhu s prirodom. Tehnika akvarela odabrana je da što bliže dočara vilinski lepršavi svijet dok su krune isprepletene realističnim prikazima poljskog cvijeće i bilja. Ilustracije su spoj zbilje i imaginacije koje se stapaju u trenutku kušanja vina Kraljevina Zelina.’

Kraljevinu zovu i kraljicom Prigorja, a da je takav njezin status zaslužen potvrđuje i činjenica da je među rijetkim sortama koja se uspjela othrvati najezdi velikih svjetskih konkurenata, a u njoj uživali i mnogi uglednici kroz povijest. Pio ju je Bela IV., a Beethoven je svojoj besmrtnoj ljubavi slao pisma u Zelinu, a ona njemu vino Kraljevine.

M. V. / Foto: Rene Karaman