Kućica od ribari

Jadranovo dobiva nov, zanimljiv i vrijedan sadržaj. Naime, Muzej Grada Crikvenice u petak, 17. srpnja u 20 sati svečano otvara izložbeni postav u ribarskoj kućici u Uvali Perčin u Jadranovu.

Kućica od ribari je nastala iz želje da se oda počast nekadašnjim ribarima Jadranova i okolice, ljudima koji su živjeli u suglasju s prirodom. Ribe, a i ribara danas ima sve manje, preostale su samo priče, sjećanja i predmeti, zahvaljujući kojima bar dijelom možemo spoznati način života naših predaka te posjetiteljima predstaviti bogato nasljeđe vezano uz more, barke i ribarenje.

Kućica od ribari je smještena u uvali Perčin gdje su stoljećima stanovnici Svetog Jakova, današnjega Jadranova, lovili tune i istezali mreže potegače. Ribarska kućica izgrađena je za potrebe tunolova 1878. godine, radove je financirao Stanko Mažić, zakupnik tunere, o čemu svjedoči uklesani natpis iznad ulaza. Cijela je uvala jedna od četrdesetak povijesnih lokacija jedinstvenog načina tunolova u Hrvatskome primorju i Kvarneru, koji je uz ribolov sitne plave ribe obilježio razvoj ribarstva ovoga dijela Jadrana.

S. H.