Kuharski Cro Top 10

Ante Ojdanić najbolji je od najboljih!

Cjelodnevno kulinarsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je i ovogodišnjeg pobjednika. Najbolji od najboljih, dobitnik prijelazne skulpture Cro Top 10 je Ante Ojdanić, iz hotela Cornaro iz Splita.

Na natjecanju Cro Top 10 sudjelovalo je 10 najboljih kuhara po rang listi Hrvatskog kuharskog saveza za 2015. godinu. Natjecanje je pozivno, a svoj poziv, sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) u prošloj godini.Cro top 10Od 10 sati u jutro pa sve do 18.30 desetoro najboljih hrvatskih kuhara borilo se za titulu onog najboljeg među njima, pripremajući raznovrsna jela, a osnovna zadana namirnica u kvalifikacijskom dijelu natjecanja bio je svinjski file. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji pripremili svoja jela, stručni ocjenjivački sud je bodovao i prokomentirao njihove radove, a trojica najboljih ušla su u finale. Uistinu uzbudljiva borba se odvijala u Paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Ante Ojdanić ‘provukao’ se u finale sa samo 0,33 boda ispred četvrtoplasirane Marije Bošnjak, a u finalu je sa gotovo savršenim glavnim jelom osvojio ocjenjivački sud i probio se na prvo mjesto. Dario Denac iz restorana Minerva iz Varaždinskih Toplica, bio je vodeći nakon kvalifikacija, ali sa malo lošijom izvedbom u finalu prepustio je pobjedničko postolje za manje od boda. Na treće mjesto, plasirao se Dino Bebić iz Dogus Marina hoteli; D-Resort, Šibenik. Finalisti su pripremali glavno jelo od orade i desert, sa namirnicama s kojima su se upoznali tek neposredno prije,  a sva pripremljena jela bila su otvorena za degustaciju posjetiteljima Velesajma.

Cro Top 10 natjecanje šlag je na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu koja sadrži niz degustacija i prezentacija slatkih i slanih, ali i onih tradicionalnih jela. U pet dana manifestacije posjetitelji su mogli razmaziti svoja nepca tradicionalnim jelima Zagrebačke, Varaždinske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Istarske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kuhari iz tih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke.  Poslastica drugog dana manifestacije bilo je amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima su sudjelovali posjetitelji sajma. Oni su uz pomoć vrhunske slastičarke Dragice Lukin ukrašavali već unaprijed pripremljene torte. Kako se ocjenjivači HKS-a nisu mogli odlučiti koja je najljepše dekorirana zaključili su da su svi natjecatelji zaslužili nagradu te su kućama ponijeli toru koju su i ukrasili.

H. G.