Kulinarski ‘Biser mora’ u Supetru na Braču

Osmi međunardodni kulinarski festival održava se od 20. do 24. ožujka, a najzanimljivije je bilo treće večeri u Svpetrus hotelima.

Raspoređeni u pet boxeva kuhari su započeli natjecanje u kategoriji glavno jelo na temu janjetine. Imali smo priliku vidjeti različiti pristup pripreme namirnice koju su u Dalmaciji naviknuli pripremati na ražnju ili pod pekom.

Biser mora2 [800x600]Kuhari iz Bosne i Hercegovine upriličili su pravu predstavu u rezbarenju voća i povrća tzv. carving. Posjetitelji su bili oduševljeni spretnim rukama meštra Dragana Šljivića, Bojana Dragića i Vladimira Vojnovića koji su od lubenice, cate, brazilske dinje, daikon repa, tikvice, rotkvice,krastavca, mrkve…izrezbarili pravi proljetni vrt.

Pripremala su se i degustirala jela na prezentacijskoj kuhinji koja je smještena u centralnom dijelu dvorane Adri.  Pripremale su se kozice na buzaru, rižot sa vrganjima i kozicama, štrudel od jabuke.

Obitelj Gligora iz Kolana s otoka Paga prezentirali su i dali na kušanje razne vrste sira: kravlji sir s ružmarinom, tartufima, kozji sir u ulju, kravlji sir sa bućinim košticama, kombinacije kravljeg i ovčjeg sira, te mladi sir. Njihov ‘Paški sir’ dobio je zvjezdicu za kvalitetu World Cheese tri godine za redom a nakon toga i Kristalnu nagradu.

Paralelno s natjecanjem održao se okrugli stol na temu ‘Destinacijski management – otok Brač kao turistička destinacija’. Sudionici okruglog stola su bili Joško Stella direktor TZ Splitsko dalmatinske županije, Ive Cvitanić direktor TZ grada Supetra i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

Odigrana je i kuharska malonogometna utakmica na Velom placu. Ekipe Crnog i Bijelog bisera bile su sastavljene od kuhara iz Ukrajine, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Poljske. Pobijedila je ekipa Bijelog bisera 7:5

Biser mora3 [800x600]Na ‘Večeri bosanske kuhinje’ podijeljeno je više od 100 kilograma mesa, 500 porcija ćevapa i somuna, a Bosanci nisu razočarali ni po pitanju slastica. Svega je bilo u izobilju tako da su Bračani ali i svi gosti otoka Brača mogli uživati u spizi i ugodnom druženju.

K. D.
www.dalmatinskikuhar.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.