Kultura stola kao dio poslovnog bontona

Vinska čitaonica je program vinskih edukacija s novim pristupom. Edukacije su namijenjene osobama koje se u svom poslovnom životu susreću s vinskom i ugostiteljskom ponudom, ali i svim vinskim entuzijastima.

Pokrenuta je iz želje za unaprjeđenjem kulture stola u Hrvatskoj, kao važnoga segmenta korporativnog bontona. To je prvi edukacijski model te vrste u Hrvatskoj. Radionice su koncipirane na način kako bi sudionici mogli dobiti konkretne informacije i steći potrebna znanja o kulturi stola s osobitim naglaskom na vino.

Radionice su organizirane u restoranu Vinodol ili prostoru klijenta. Organiziraju se u popodnevnim i predvečernjim satima. Mjesto održavanja radionica je izdvojeni prostor jednog od najcjenjenijih zagrebačkih restorana, Vinodol, u samom centru grada gdje na jednoj radionici sudjeluje grupa od maksimalno 12 ljudi. Vina koja se serviraju na radionicama, ona su koja zbog svoje kvalitete, priče i odnosa cijene i kvalitete, organizatori edukacija ocjenjuju vrlo vrijednima. Sva vina koja se predstavljaju moraju biti dostupna u ponudi hrvatskih restorana i vinoteka (s iznimkom posebnih tematskih radionica). Koriste se konkretne vinske karte kao i jelovnici najcjenjenijih poslovnih restorana u Zagrebu i Hrvatskoj, kako bi se na što konkretnijim primjerima mogli dati što učinkovitiji savjeti i napomene.

Projekt su stvarali dvojica vinskih entuzijasta i poznavatelja vina Ivan Salopek i Nenad Trifunović. Nenad Trifunović se putem svog bloga Dnevnik Vinopije u šest godina redovitoga pisanja dojmova o vinima prometnuo u jednog od najutjecajnijih vinskih kritičara u Hrvatskoj, čiji blog bilježi 20.000 posjeta mjesečno. Tijekom godina Vinopija je održao neke od najznačajnijih vinskih radionica u Hrvatskoj. U Vinskoj čitaonici bit će zadužen za vođenje radionica. Ivan Salopek idejni je začetnik i osnivač Vinske čitaonice. Jedan je od malobrojnih s diplomom sommeliera u Hrvatskoj, a sudjelovao je u organizaciji nekih od najznačajnijih vinskih događanja i festivala te surađivao s brojnim hrvatskim vinarima te udrugama vinara.

Ivan Salopek i Nenad TrifunovićNa predstavljanju Vinske čitaonice Ivan Salopek rekao je: ‘O poznavanju kulture stola svojih zaposlenika, poduzeća do sada nisu vodila računa, iako nepoznavanje iste može nanijeti reputacijsku štetu. Kultura stola važan je dio korporativnoga bontona i u nju je potrebno ulagati, kao i u druge vidove poslovnoga usavršavanja.’

O pristupu na radionicama govorio je Nenad Trifunović: ‘Naš pristup je drugačiji. Polaznici će dobiti skriptu za pročavanje u slobodno vrijeme, međutim niti jedan termin nije konvencionalno predavanje već prava radionica. Cilj je omogućiti polaznicima uvid u vino, odnosno čitanje vina. Metodologija obrade materije involvira polaznika na pravi način i pruža zdrave temelje za daljnje proučavanje vina u smislu kulture stola, a osigurava dovoljno znanja za svakodnevne situacije u poslovnom i privatnom okruženju.’

Radionice

Poslovično čitanje vina namijenjeno je pojedincima koji žele uložiti u vlastita znanja i poduzećima koja žele uložiti u svoj kadar. Edukacije se organiziraju jednom mjesečno u prostoru restorana Vinodol ili prostoru klijenta. Ukupno trajanje je 6 termina, unutar tri tjedna.
Zahtjevnije štivo: Posebnim radionicama namijenjenim vinskim entuzijastima koji se na ležeran i zabavan način žele upoznati s vinskim trendovima, neotkrivenim sortama, pokrajinama ili sudjelovati na premijernim kušanjima nevjerojatnih vina.
Prijevod hrvatskih vina – radionice na engleskom jeziku organizirane su za strane državljane kako bi ih se upoznalo sa specifičnostima i različitošću hrvatskih vinskih regija i autohtonih sorti te s glavnim značajkama lokalne kulture stola.

Termini nadolazećih radionica

Poslovično čitanje vina: od 6. do 21. listopada
Zahtjevnije štivo: Terroirska vina – Zaista značajna vina: srijeda, 28. listopada

Studeni 2015.
Poslovično čitanje vina
Tematska radionica: Čaše u vis

Opširnije na www.vinskacitaonica.com