Kulturna baština Like u Hrvatskoj kući

Prigodna svečanost u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv mina i Svjetskog dana borbe protiv mina održana je u Hrvatskoj kući ‘Materina priča’ u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Uz brojne ugledne predstavnike gradova Gospića i Zagreba, kao i Zaklade ‘Hrvatska bez mina’, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Ivo Josipović, koji je dao potporu čitavom projektu.

2-TinaKatanic,MkinaPetra,IvoJosipovic,MilanKolic [800x600]U službenom dijelu programa koji je vodio Silvano Gospodarić, domaćica Hrvatske kuće i etno dizajnerica Mina Petra zaželjela je dobrodošlicu uzvanicima koji su još jednom na licu mjesta imali prilike vidjeti kako se u Hrvatskoj živjelo prije stotinu godina. O važnosti humanitarnih aktivnosti sa ciljem razminiravanja dijelova Like ugroženih minama zaostalim iz Domovinskog rata govorili su, između ostalih, Dijana Pleština, voditeljica Ureda za razminiranje pri Vladi RH, Đurđa Adlešič, ravnateljica Zaklade ‘Hrvatska bez mina’, Milan Kolić, gradonačelnik Gospića, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba i predsjednik Ivo Josipović.

U nastavku programa, uzvanici su mogli uživati u nastupu KUD-a ‘Ante Starčević’ iz Gospića, čiji su članovi kroz scenski prikaz i pjesmu predstavili narodne običaje ličkoga kraja. Predstavljanje hrvatske kulturne baštine, stvaralaštva utemeljenog na tradiciji i rukotvorstvu te povijesnih i prirodnih vrijednosti ličkoga kraja bit će priređeno u rujnu ove godine u Hrvatskom kulturnom centru u Los Angelesu te u Hrvatskom domu u Sacramentu.

3-MinaPetra,DijanaPlestina,JelenaPavicicVukicevic,IvoJosipovic,MilanKolic,DjurdjaAdlesic [800x600]Program ima za cilj kulturnu, gospodarsku i turističku promociju Like i njezinih vrijednosti i potencijala, te kroz humanitarnu aktivnost Zaklade ‘Hrvatska bez mina’ ostvarivanje donacija za razminiranje ovog dijela Hrvatske. Namijenjen je pripadnicima hrvatske zajednice, ali i američkim građanima, medijima, kulturnim i turističkim djelatnicima te poslovnim ljudima u SAD-u.

Renata Cisar
Foto: FAMA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.