Kušajte sireve Špin i doživite bogatstvo istarskih pašnjaka

Prekrasna Stancija Špin u Taru nezaobilazna je točka u otkrivanju turističke ponude Istre

 Ako vas put nanese u Istru i grad Poreč, ne propustite posjetiti prekrasnu Stanciju Špin koja se smjestila između Tara i ušća rijeke Mirne. U stanciji, izrađenoj od istarskog kamena, možete kušati najfinije domaće proizvode, a posebnost u ponudi svakako su sirevi Špin iz obližnje sirane porečke Agrolagune.

U sirani u Taru proizvode se isključivo tvrdi sirevi od kravljeg i ovčjeg kozjeg mlijeka, kao istinski nasljednici istarske mljekarske tradicije. Osnovnoj paleti kravljeg i ovčjeg sira Špin, pridružili su se i specijalni sirevi poput istarskog kravljeg sira s tartufima, istarskog kravljeg sira koji je njegovan u teranu i Gran Istriano – 10-kilogramski kolut kravljeg sira koji zrije najmanje 12 mjeseci i koji se proizvodi tehnologijom sličnom kao talijanski grana padano.

Stanciju Špin okružuju zeleni pašnjaci, a potom se do doline Mirne spušta šuma. Blizina Jadranskog mora znači mnogo sunca, soli i opojnih mirisa mediteranskih trava, a rijeka Mirna i blizina Učke donose česte kiše i svježinu kontinenta. Netaknuta priroda bez industrije u blizini, biljna raznolikost pašnjaka i jedinstvena mikrolokacija daju idealne uvijete za bavljenje mljekarstvom.

Sirana trenutno proizvodi više od 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja. Proizvodni program održava specifičnosti podneblja i mogućnosti male „butik“ sirane, koja na idealan način objedinjuje tradicionalne proizvode, lokalne vrijednosti i običaje te najsuvremeniju tehnologiju.

Istarski sir Špin nastavak je tradicije Sireva Laguna, koji su proteklih godina osvojili čitavu lepezu međunarodnih priznanja.

Sirevi Špin prava su poslastica, a ako ste ljubitelj sira i intenzivnih okusa već na prvo kušanje trajno ćete se u njih zaljubiti.

PR: IMC agencija