Kutjevački Chardonnay Aureus 2011. nagrađen u Francuskoj

Na 20. međunarodnom ocjenjivanju najboljih chardonnaya svijeta ‘Chardonnay du Monde’, održanom od 13. do 16. ožujka u Château des Ravatys, Burgundia – Francuska, Chardonnay Kutjevo berbe 2011. osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji 872 uzorka iz 42 zemlje.

U posljednjih pet godina koliko Kutjevo sudjeluje na ocjenjivanju vina ‘Chardonnay du Monde’ ovo je četvrta medalja (srebro 2011., zlato u 2010., srebro u 2009.), što ukazuje na kontinuitet u kvaliteti proizvodnje vina ove najrasprostranjenije sorte na svijetu.

Jedan od najboljih vinogradarskih položaja vinogorja Kutjevo, na položaju Vetovo, nadmorske visine veće od 300 metara, uronjeno u planinu Papuk, odlično osunčano grožđe sorte Chardonnay, izvor je ovog nagrađenog vina. U berbi koncem mjeseca rujna birani su zreli žuti grozdovi, u čijim bobicama se poklopio idealan omjer svježine i dozrelosti. Pažljiva vinifikacija provjerenom starom burgundijskom tehnologijom ‘sur lie’ (šest mjeseci u barrique svježoj bačvici na talogu finih kvasaca), rezultirala je ovim velikim vinom.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.