Ljetne salate – lagan i hranjiv ručak

U ljetnim mjesecima  ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima, tim više što pojačanim znojenjem gubimo mnogo navedenih sastojaka. Raznovrsne, svježe pripremljene salate mogu biti odličan izbor ljetnog ručka ili večere. To svakako cijene zemlje koje prema neslužbenim podacima FAOSTAT-a zauzimaju sam vrh u potrošnji salate. Tako je najviša mjesečna potrošnja salate od 11 kg po glavi stanovnika zabilježena u SAD-u, zatim u Francuskoj sa 7 kg, Italiji s 5 kg te Nizozemskoj s 3 kg. Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka, podsjeća na važnost uravnotežene prehrane tijekom ljetnih mjeseci te donosi savjete za pripremu nutritivno bogatih  ljetnih salata.

Salata pripremljena od sirovih sastojaka ili kraćom termičkom obradom sačuvat će više nutritivnih sastojaka, a obogaćena orašidima, sezonskim povrćem i maslinovim uljem dodatno će pomoći tijelu da bolje apsorbira zaštitne fitokemikalije poput likopena iz rajčice ili luteina iz tamnozelenog povrća. Potvrđuje to i nedavna studija sa Sveučilišta Ohio koja je potvrdila uspješniju razgradnju fitokemikalija kada se salata s mrkvom, špinatom i zelenim lisnatim povrćem začini s pola žlice avokada ili badema. Za pojačan nutritivni stimulans salatu možemo začiniti organskim lanenim uljem i lanenim sjemenkama.

Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani s naglaskom na  obilje voća i povrća koje je tijekom ljetnih mjeseci dostupnije. Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege te prvo ime prirodne prehrane u Hrvata savjetuje: ‘Namirnice koje će organizmu osigurati dovoljno nutritivnih sastojaka su žitarice, mahunarke te voće i povrće bogato vitaminima i mineralima. Sve spomenute namirnice možemo povezati u jednom obroku pripremom jednostavne i ukusne salate. Boban Pejić dodala je kako su u ljetnu  prehranu svakako dobrodošla i hladno prešana ulja koja su uvijek pri samom vrhu piramide zdrave prehrane te naglasila: „Za dodatan gastronomski doživljaj cjelovitog obroka, salatu možete obogatiti tofuom, seitanom ili temephom.’

Ne bi trebalo zaboraviti niti na neophodnu hidrataciju tijekom ljetnih mjeseci. Količina potrebne vode ovisi o dobu, kilaži i visini te naravno količini tekućine koja se unosi kroz druge izvore u organizmu.  S obzirom da znojenjem pojačano gubimo minerale, kalij i magnezij, dobro je znati u kojim ih namirnicama možemo pronaći i tako nadoknaditi. Kalij ćemo pronaći u krušci, jabuci, banani te kupusu i cvjetači, dok se magnezij nalazi u sojinim i suncokretovim sjemenkama, bademima, mahunarkama i žitaricama.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.