Ljubavna moć kutjevačkih vina

U Kutjevo je grijeh doći i otići trijezan, kaže stih jedne pjesme kojim se najbolje opisuje po čemu je ovo mjesto u Slavoniji nadaleko poznato.

Vinogradi i kvalitetno vino iz kutjevačkih podruma kriju i priču za koju je teško reći koliko je trijezne istine u njoj. Već godinama se otima zaboravu anegdota da su caricu Mariju Tereziju i baruna Franju Trenka povezala birana vina iz podruma današnjeg Kutjeva d.d. Carica je slovila kao žena slobodnog duha i stoga ne čudi kako i danas živi legenda da je s barunom u podrumu provela punih sedam dana. Navodno je svima bio zapriječen ulaz u podrum, čuvari su budno držali stražu i time onemogućili da se ikad saznaju pravi motivi tjednog boravka poznatog dvojca u podrumu.

2-Kutjevo-stol u podrumuO afrodizijačkom svojstvu vina iz ovih podruma svjedoče ‘recke’ koje su pronađene na zidu u sredini podruma, a barun ih je, navodno, zaradio čak 70. Pretpostavlja se da su recke svjedoci ljubavnih okršaja dvoje vladara, a pronađeno je i udubljenje na kamenom stolu pored zida. Je li udubljenje nastalo od ljubavnog zanosa i borbe, ili zbog nečeg drugog, ostaje tajna i danas. Vjeruje se da udubljenje kamenoga stola u kutjevačkom podrumu i danas ima veliku ljubavnu moć. Dovoljno je, kazuju ljudi, prisloniti dlanove na udubljenje i zaželjeti svoju ljubavnu želju i ona će se najduže za godinu dana i ispuniti – jedna je od veselijih tema koje posjetiteljima podruma tvrtke Kutjevo prenosi njihov sommelier Drago Humski.

Dok se posjetitelji sami ne uvjere u istinitost legende, u ovo Valentinovsko vrijeme mogu uživati u vinima iz linije Maximo koja već dizajnom etiketa povezuje gotovo tri stoljeća staru legendu s proizvodima najmodernijih trendova u vinogradarstvu i vinarstvu. Uz cijelu liniju se vežu vina za iznimno uživanje, odnosno posebno osmišljeni pjenušac Maximo Brut kao prvi hrvatski pjenušac od nadaleko čuvene graševine te vina Maximo Nero i Maximo Bianco.

3-Kutjevo-podrumVina tvrtke Kutjevo ne žive samo na sačuvanoj legendi. Od doba Marije Terezije i Trenka do danas, mijenjala su se i vremena i vlasnici podruma. Ali, kvaliteta vina iz poznatih podruma ostala je ista, za što postoje i dokazi u brojnim nagradama.

‘Razni suci na brojnim natjecanjima nisu svjedočili legendama iz podruma, nego su kušali poznate sorte vrhunskih vina kao što je primjerice Maximo Brut. Ni bolji poznavatelji prilika u domaćem svijetu pjenušaca nisu očekivali takvu snagu mirisa i okusa, ali Kutjevo ostaje Kutjevo, dosljedno prestižnoj kvaliteti već dugi niz godina, što dokazuje srebrna medalja s prestižnog francuskog natjecanja za pjenušava vina ‘Effervescents du Monde’ gdje je Maximo Brut bio jedini pjenušac iz Hrvatske koji je osvojio tako vrijednu nagradu. Također, vino Maximo Bianco 2011. osvojilo je lani brončanu medalju na Decanteru u Londonu’, istaknuo je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva.

‘Kutjevo d.d. najbolji je proizvođač najraširenije sorte u Hrvatskoj, graševine, s konkurentnom prednošću i razlikovnom pozicijom na tržištu, a to potvrđuju podaci i da smo najnagrađivanija vinarija u Hrvatskoj’, dodaje Marinclin i ističe kako su samo u 2013. i 2014. godini njihova vrhunska vina, ledene berbe i pjenušac Maximo Brut osvojili čak 33 razne nagrade i priznanja. Ujedno, vrhunska graševina ima i najbolje prodajne rezultate u regiji, a tvrtka Kutjevo najveći je hrvatski izvoznik vina s 45 posto udjela u ukupnom izvozu domaćeg vina, zaključio je Marinclin.

4-Kutjevo-vinogradiJedinstvenost vina iz podruma tvrtke Kutjevo čini tlo koje vino obogaćuje mineralima najstarijih planina u Europi te položaj koji se nalazi na istoj zemljopisnoj širini kao i mnogo razvikanija vinogorja poput Piemonta Boredeauxa, Val du Rhone i Oregona. Naime, kutjevačko vinogorje leži na južnim padinama Papuka i Krndije, većinom na blago nagnutim terenima nadmorske visine do 200 metara, a rjeđe na niskom brdovitom reljefu, na kojem se vinogradi penju i do 300 metara. Graševina je najraširenija i najpoznatija sorta. Uz nju su, rajonizacijom vinogradarstva, preporučene sorte pinot bijeli i sivi, chardonnay, traminac, rajnski rizling, rizvanac, sauvignon te plemenka bijela i crvena. Za dobivanje crnih vina, preporučene su sorte pinot crni, frankovka, ružica, zweigelt, merlot i gamay.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Zbog sveta toga, Kutjevo d.d. slovi kao sinonim za vrhunska vina, uz koja svoje ljubavne trenutke nisu proživjeli samo carica i barun, nego i mnogi drugi ljubitelji odlične i birane kapljice. A kad takva razveže jezik, lakše se prebrode brojne zapreke i padaju i bračne i druge ponude. Priča se i da carica Marija Terezija godišnje barem jednom navrati u Kutjevo. Posjeti obavezno krštenje mošta, obiđe omiljeni kraj, provjeri kako žive današnji građani, ali i kakvo je mlado vino iz te godine’, zaključuje kutjevačku legendu Drago Humski.

P. R.