Lošinj- idealna zimska destinacija!

Ljubitelji blage mediteranske klime, uživat će u zimskim mjesecima na otoku vitalnosti koji je pripremio mnoštvo bogatih programa i događanja!

 Ljubitelji kulture i umjetničkog stvaralaštva moći će posjetiti gostujuću studijsku izložbu ‘Baron Gautsch- prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914.- 2014.)’ u Lošinjskom muzeju- Palači Fritzi gdje će upoznati i bogatu noviju prošlost lošinjskog arhipelaga. Lošinjski muzej nije samo vlasnik zanimljive Palače Fritzi, već i Arheološke zbirke Osor u antičkom gradu Osoru te Kule Veli Lošinj koja posjetitelje mami srednjovjekovnim kružnim izgledom, ali i unutrašnjim postavom na tri etaže u kojem su prikazani najvažniji isječci iz života Velog Lošinja i njegove okolice. Svakako se ne propušta posjet jedinstvenom muzeju na Mediteranu- Muzeju Apoksiomena u kojem se skriva čuvena statua grčkog sportaša Apoksiomena čija priča započinje aktiviranjem svih osjetila pri samom ulasku u zgradu muzeja. Antički doživljaj najbolje je zaokružiti projektom „Apoksiomen na otoku vitalnosti“. Nakon posjeta muzeju, nepca vrsnih kušača zaintrigirat će Apoksiomenova antička kuhinja, a osjetila će pobuditi Apoksiomenova masaža i/ili Apoksiomenova kozmetička linija. Tko nije vidio Muzej Apoksiomena, nije ni bio u Lošinju stoga sa sobom vrijedi ponijeti Apoksiomenove suvenire i proizvode inspirirane antikom (Apoksiomenov čaj, antičko posuđe, antički nakit). Hrabri će se možda odvažiti na jedrenje antičkim plovnim putevima i istraživanje podmorskih arheoloških lokaliteta. Ponuda inspirana Apoksiomenom uvest će posjetitelje u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj, kroz spoj prirode, tradicije, kulture i zdravlja.

autor-fotografije-tematski-vidikovac-providenca

Najljepša božićna priča ove godine preselila se i na otok Lošinj. Tako sve otočane i goste očekuje bogat Advent na Lošinju prepun iznenađenja. Uz prigodne kućice i svakodnevna kulturno zabavna događanja namijenjena svim generacijama te uz nastupe lošinjskih glazbenih grupa, Lošinj će zasjati u novom, božićnom okruženju.

Zaljubljenici u more, sport i ekstremizam  zasigurno će sudjelovati na tradicionalnom Novogodišnjem kupu u podvodnom ribolovu koji će se održati od 8. do 10. prosinca u Malom Lošinju, možda će zaigrati lutriju i sa sobom odnijeti bogati primjerak izvaganog ulova. Natjecatelji iz čak 8 hrvatskih klubova Lošinjanima će priuštiti borbu za pamćenje 3. prosinca u malološinjskoj Sportskoj dvorani na kickboxing manifestaciji ‘Lošinj fight night’, a najhrabriji će zaplivati na novogodišnjem kupanju 30. prosinca i uvjeriti se da je Lošinj uistinu otok vitalnosti. Kamp Čikat i ove je godine za svoje posjetitelje pripremio nezaboravan provod na Dočeku Nove Godine pod borovom šumom uz kristalno čisto more, a tu je i Wellness Hotel Aurora s bogatim novogodišnjim programom. Novogodišnja večer i zimski turizam dodatno će upotpuniti boravak na otoku te osigurati predivne i drugačije uspomene.

Boravak na Lošinju obogatit će turističke agencije i hotelijeri svojim posebnim programima. Turistička agencija Val organzirala je poseban kraljevski doživljaj i upoznavanje povijesti otoka programom ‘Zima na otoku Lošinju’ u vrijeme kada je grad moguće vidjeti u punom sjaju, bez gužve i visokih temperatura. U tri dana, uz osiguran smještaj, programom ‘Putovima Apoksimomena’ moguće je obići Muzej Apoksiomena i najljepši lošinjski tematski vidikovac Providencu. Drugačiji doživljaj otoka zasigurno će osjetiti sudionici programa ‘Foto safari Beli’ obilaskom malenog, povijesno značajnog mjesta Beli, odakle se brodicom isplovljava do staništa bjeloglavih supova ili pak ‘History Tour Beli’ i obilaskom tradicionalne staze zad Narti, romaničke crkvice Sv. Marte i Sv. Ivana odakle se pruža pogled na cijeli Kvarner. Brojne su čari Cresko- lošinjskog arhipelaga koji se skrivaju i čekaju da budu otkrivene.

Alergičarima i osobama s dišnim problemima idealni će se činiti Lošinj Hotels&Villas programi, poput ‘Lošinj Wellness Escape Wellness Hotel Aurora’ i bijega od svakodnevnog stresa i užurbanog života odabirom miomirisnih rituala s potpisom prirode otoka. Program ‘Short break- Vitality Hotel Punta’ posvetio se i najmanjim posjetiteljima te tako organizirao male škole disanja, pravilnog držanja, Junior Aqua Gym, Mini Klub program, nutricionističko predavanje za djecu i roditelje, grupne vježbe i korištenje wellnessa te mogućnost prilagođene prehrane za osobe s alergijama.

Od jednodnevnih izleta do trodnevnih i četverodnevnih atraktivnih programa nudi i Turistička agencija Cappelli. Sudjelujući na terenskoj nastavi ‘Apoksiomen u augustovoj uvali’ posjetitelji u jednom danu upoznavaju antički Osor, Muzej Apoksiomena te Lošinjski edukacijski centar o moru, sudjeluju na edukativnim prezentacijama  i uživaju u gastro delicijama Apoksiomenove antičke kuhinje. U trodnevnom paket aranžmanu ‘Apoksiomen na Apsyrtidesu’, uz gastro delicije, degustacije i prezentacije  obići će i antičke lokalitete na otoku. U četiri dana programa ‘Apoksiomenov otok’ posjetitelji upoznaju kompletnu antičku povijest lošinjskog arhipelaga obilazeći antičke lokalitete, suvremene čuvare kulture među kojima je i  Muzej Apoksiomena. U program je uključen i posjet pješćanog otoka Suska, Edukacijskog centra o moru- Plavi svijet u Velom Lošinju, upoznavanje poučne staze Apsyrtides te edukativna prezentacija i radionica ‘Od Apoksiomenovog doba do danas’ u perivoju Podjavori.

Zahvaljujući tradiciji zdravstvenog turizma duljoj od 125 godina, kombinaciji mirisa guste borove šume i ljekovitog bilja te aerosoli mora koji kreiraju jedinstvenu aromaterapiju na otvorenom, Lošinj je razvio mnogobrojne zdravstvene programe, ali i mogućnost cjelogodišnjeg bavljenja sportom. Prirodne ljepote koje se protežu na 280 km mirisnih šetnica, čarobne plaža i uvale, a osobito manja bioraznolika mjesta, dovoljan su razlog boravka na Lošinju, ali i idealan teren za brojne sportske i adrenalinske aktivnosti.

S ciljem opuštanja ili pak aktivnosti- Lošinj je idealna zimska destinacija!

 

PR: TZ grada Malog Lošinja

Fotografija: Marko Vrdoljak