Ludbreška vinska cesta

U subotu, 13. lipnja, otvara se Ludbreška vinska cesta, jedna od najmlađih u Hrvatskoj, koja proslavlja tek drugi rođendan. U Ludbregu smo sličnim povodom bili i prošle godine, pa je bilo zanimljivo vidjeti i čuti koliko su u međuvremenu napredovali.

Problem je ovog kraja, ako se to tako može nazvati, što nema neku posebnu niti autohtonu sortu vina po kojoj bi bio prepoznatljiv. To donekle otežava vinski identitet Ludbrega i okolice, pa su se tamošnji vrijedni i pametni ljudi sjetili da stvore karakterističan brend Poštenjak, kupažu koja sadrži 70% graševine, 20% chardonnaya i 10% sivog pinota. Vino je nazvano po uzoru na popularnog lika, poštenoga i naivnog Dudeka iz TV serije ‘Gruntovčani’ koji, istina, tu nisu snimani, ali je otud porijeklom scenarist Mladen Kerstner.

Poštenjak KežmanPoštenjak je, kako kažu, vino bez zloće, što je glavni moto Ludbreške vinske ceste, koja zasad ima šest postaja.

Dovoljno je kupiti vinsku putovnicu za svega 50 kuna, koja garantira ulaz i degustaciju na sve ludbreške eno-gastro destinacije, a to su restoran / kušaona Arabela, vinski podrum Makar, kušaone Kirić i Kežman, restoran Črn-bel te vinarija Stručić. Izvan te rute, ali svakako vrijedan za posjetiti je Otok mladosti, park u centru Ludbrega na rijeci Bednji, koji se uređuje za izletnike, rekreativce, ali i ljubitelje roštilja na otvorenom.

Ludbreg se nalazi u Varaždinskoj županiji, sat vožnje od Zagreba i pola sata od Varaždina, Čakovca ili Koprivnice u ‘centru svijeta’. Naime, u doba Rimskog carstva tu je postojao grad Castrum Iovia i otad datira legenda da su tu zamišljeni zemaljski krugovi, a na njihovim obodima tadašnje metropole. To je, uz vino, još jedna posebnost na kojoj se gradi turistička prepoznatljivost Ludbrega, smještenog u Varaždinskoj županiji, tek sat vremena udaljenog od Zagreba, a pola sata od Varaždina, Čakovca ili Koprivnice.

Ludberga-slikar Goran PetračSvojevrsna vinska zaštitnica tog kraja je Ludberga, lijepa djevojka i vinogradarka iz 12. stoljeća, po kojoj je i grad dobio ime, a uz koju je vezana zanimljiva legenda. U spomen na nju, akademski slikar Goran Petrač oslikao je zid restorana Črn-bel s njezinim likom i lokalnim eno-gastro motivima.

Osim Poštenjaka, na Ludbreškoj vinskoj cesti mogu se kušati i druga vina: graševina, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, sauvignon, zeleni silvanac, chardonnay, traminac, moslavac i manzoni, te crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon. Poštenjaci su prilično ujednačeni, a vina koja ‘odskaču’ po kvaliteti, prema osobnom sudu, su polusuhi Rajnski rizling 2013 i Graševina 2013 vinarije Stručić te Cabernet sauvignon 2011 Bohnec.

ŠrotZa preporuku što jesti – s time barem nećete imati problema. Bilo bi previše za nabrajati što se sve moglo kušati u restoranu Črn-bel, vinskom podrumu Makar i kod vinara Stručića.

No, jedna lokalna pučka delicija svakako je vrijedna pažnje, a ima ne baš zvučno ime – šrot.

To je ustvari palenta od grubo mljevenog kukuruznog brašna s maslacem i poprženim lukom. Za to naizgled jednostavno jelo potrebna je ‘dobra ruka’ što je priznala i Sanja Stručić, kod koje smo ga imali priliku kušati, a koja ga se sama ne usudi spraviti nego to prepušta starijima i iskusnijima.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA i Helena Tkalčević