Mali Lošinj slavi 2 milijuna noćenja

TZG Malog Lošinja nakon uspješnih rezultata u prvih osam mjeseci ove godine (240.975 gostiju,  1.932.138 noćenja, rast od 2 % ) ostvaruje dvomilijunto noćenje dva dana ranije u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Danas, 5. rujna ugošćuju 14.323 gostiju u svim smještajnim kapacitetima.

Ovaj rezultat proizvod je brojnih aktivnosti svih onih koji svojim radom, inovacijama, kreativnošću doprinose kontinuiranom podizanju kvalitete usluge u zajedničkoj viziji arhipelaga, otoka vitalnosti.

Gradonačelnik Grada Malog Lošinja i predsjednik Turističke zajednice Gari Cappelli ističe: ‘Destinacijski menadžment koji kontinuirano provodimo godinama na području Grada pokazuje svoje rezultate. Važna je sinergija, odnosno komunikacija sa građanima, hotelijerima te privatnim iznajmljivačima, usklađivanje potreba, mogućnosti razvoja i ulaganja. Kada to imamo, uz Grad u funkciji turizma, rezultati neće izostati.’

Naime, nakon velikih investicija u 2012. i prvom dijelu 2013. poput uređenja Rive Priko, rekonstrukcije Gradske knjižnice i čitaonice, rekonstrukcije državne ceste D100 kod Osora, te izgradnje Vodoopskrbe otoka Ilovika i u drugoj polovici 2013. godine nastavlja se s velikim projektima.

Šetnica Poljana Rujnica ulazi u završnu fazu, jednako tako i rekonstrukcija Palače Kvarner namjenjena trajnom smještaju antičke statue Apoksiomena koji je trenutno kulturno blago br.1 u Hrvatskoj. Grad nastavlja sa brojnim projektima komunalne infrastukture, od kojih je posebice važan Projekt Jadran financiran sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Jednako tako, započelo se s projektom ekološkog sustava gospodarenja komunalnim otpadom koji podrazumjeva odvojeno prikupljanje i recikliranje, a uskoro započinje i sanacija deponija te izgradnja reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice.

Uz produljenje zračnog pristaništa, iznimno bitan projekt je i izgradnja eko marine Velopin čija osnovna ideja je izgradnja i korištenje luke nautičkog turizma prema europskim i svjetskim ekološkim standardima, s naglaskom na edukaciju nautičara o potrebi očuvanja okoliša i održivom korištenju obale, mora i otoka. U narednom razdoblju Grad će se dodatno usmjeriti na izradu Urbanističkih planova uređenja kao osnovnih razvojnih dokumenata koji će pokrenuti investicijski ciklus te time osigurati napredak građana i gospodarstva sukladno postulatima održivog razvoja. U planu je izgradnja impulsnog centra čija svrha je omogućiti poduzetnicima da osim prostora, u samom impulsnom centru dobiju i kompletnu uslugu savjetovanja, te povezivanja s industrijom, investitorima, znanstvenom zajednicom i javnim sektorom kako bi suradnjom, odnosno sinergijskim učinkom dobili visokokvalitetne proizvode i ostvarili tržišni plasman. Spomenutim mjerama želi se postići viša razina razvoja, a time i uključivanja ovog područja u hrvatsku i europsku gospodarsku strukturu. Također, nastavlja sa poticanjem žena u poduzetništvu i mladih poduzetnika sa svrhom jačanja konkurentnosti te poljoprivrednika.

Planiranje stručnih kadrova i poticaj cjeloživotnog obrazovanja radi konkurentnosti na tržištu odlike su Grada koji proaktivno razmišlja, planira i educira svoje stanovnike. To je nastavak aktivnosti koje se provode s ciljem stjecanja i osuvremenjivanja svih vrsta sposobnosti, interesa, znanja i kvalifikacija od predškolskog odgoja do razdoblja nakon umirovljenja.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.