Mali suveniri za velike uspomene

Suveniri su najslađi začin većine naših putovanja i izleta. Podsjetnik na sretne trenutke, znak pažnje i ljubavi prema onima kojima ih poklanjamo. Ukrašavaju naše domove, mame osmijeh na lica čak i u najoblačnijim danima.

Turistička zajednica Grada Crikvenice nedavno je osmislila projekt zahvaljujući kojemu će gosti i posjetitelji još dugo pamtiti Rivijeru Crikvenicu. Inspiracija su bile slike Marijana Mavrića, poznatoga slikara iz Selca. Slike koje su prepoznatljive i posebne, baš kao i njihov karizmatičan autor. Slike koje kazuju tisuće priča i svjedoče o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini ovoga kraja. Prizivaju miris soli, beskrajnu igru plavo-zelenog krajolika, šum mora. Istovremeno bude dječju zaigranost i znatiželju te mudrost iskusnog promatrača.

Nakon što je TZG Crikvenice osmislila motive vezane uz crikveničku rivijeru, Marijan Mavrić je izradio slike. Potom su dizajneri pokazali svoju kreativnost i domišljatost te ponudili široku paletu mogućih suvenira. Za početak su odabrane četiri vrste suvenira – šalice, torbe za plažu, podlošci za kompjutorskog miša i krpica za brisanje naočala. Kako bi ovi prekrasni predmeti bili što dostupniji, TZG Crikvenice je dogovorila njihovu prodaju na dvjema lokacijama u centru Crikvenice – u knjižari i papirnici „Ana“ te turističkoj agenciji „Crikvenica Tourist“.

Marijana Biondić, Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice, ne krije svoje oduševljenje novim suvenirima: „Mavrićeve slike specifičnoga stila na našim suvenirima – pomalo dječje, naivne, živopisne – bliske su svim generacijama. Bude snažne emocije, a doživljaji svih četiriju mjesta naše rivijere vjerodostojno su preneseni na njih. Marijan Mavrić je na svojim slikama uspješno uhvatio tradicijske trenutke – način gradnje u prošlosti (kuća s velikim dvorištem), ljubavnike na tradicijskom plovilu (guc). Ističu se i kulturno-povijesne znamenitosti i posebnosti (crkva, riva, kaštel), narodna nošnja te biljke karakteristične za ovo podneblje (ružmarin, lovor, kadulja).“

Slikar je dao zanimljivu usporedbu između svojih slika na ovim suvenirima i onih klasičnih koje slika: „Kada osoba dođe kod mene i kupi moju sliku, ode kući i objesi je u sobu. Nitko ju ne vidi osim njega! A ovi predmeti šire umjetnost među većim brojem ljudi i to je ono što me čini sretnim.“ 

Ovdje priča ne staje, jer budućnost će donijeti još mnogo novih uporabnih predmeta s Mavrićevim motivima. U planu su gastro-suveniri (kuhinjska daska za rezanje, pregače, podlošci za čaše itd.), suveniri za plažu (ručnik, japanke, ležaljka, frizbi, krema za sunčanje…), suveniri vezani uz zdravlje (podloga za vježbanje, boce za vodu…) te ostalo (igraće karte, šibice…).

Svaki suvenir s Mavrićevim motivima na svoj način simbolizira identitet Rivijere Crikvenice. Vjerujemo da će unijeti radost u brojne domove diljem svijeta. Nadamo se da će uskoro postati dio vaših najdražih uspomena i pozivnica za stvaranje novih.

Kad ih vidite, znat ćete da su s Rivijere Crikvenice! (I da su kao stvoreni za vašu svakidašnjicu.)

TZ Crikvenice