Malvaziji Agris srebrna diploma

VINISTRA – 8. međunarodno natjecanje „Svijet malvazija“

 Iako najmlađi sudionik 8. međunarodnog natjecanja Svijet malvazija, vinarija Agris iznenadila je kvalitetom svježe malvazije i za svoje prvo komercijalno vino iz berbe 2015. osvojila Srebrnu diplomu i 83 boda međunarodnih kvalificiranih degustatora.

Veseli me što su ugledni međunarodni enolozi i sommelieri prepoznali kvalitetu naše malvazije već u prvoj godini komercijalne proizvodnje. Projekt Agris od samog početka postavili smo prilično ambiciozno. Vinariju smo opremili suvremenom opremom, grožđe dolazi iz vrhunski njegovanog vinograda, a ekipa stručnjaka na čelu s glavnim enologom Miodragom Hruškarom odrađuje stručni dio posla. U proizvodnji naše prve malvazije pomogao nam je vinski enfant terrible Bruno Trapan, kojem smo posebno zahvalni na nesebičnoj pomoći i savjetima. Ipak, najveći dio posla u samoj vinariji odradili smo moj suprug Boris i ja uz podršku naših kćeri Vane i Petre. “, izjavila je Jadranka Lešić, vlasnica Agrisa nakon preuzimanja Srebrne diplome Svijeta malvazije u Poreču.

Razvijati partnerstva s najboljim hrvatskim vinogradarima, poštivati njihovo iskustvo i trud, održavati najviše standarde kvalitete u preradi i svojim kupcima osigurati proizvod najviše kvalitete, misija je tvrtke Agris od koje, kažu, u ovoj tvrtki nikada neće odustati. Svaka Agris butelja proizvodi se uz uvjerenje da je vino puno više od fermentiranog soka grožđa, da predstavlja centar novih prijateljstava, pratnju obiteljskih svečanosti i neizostavni dio gurmanskih užitaka. Spoj gastronomije i vina područje je od posebnog interesa stručnjaka okupljenih oko projekta Agris, pa ne čudi da se ova vina danas prodaju u vodećim hotelima i restoranima Kvarnera i Zagreba.

Osim nagrađene istarske malvazije, u vinariji Agris ovih dana za tržište pripremaju i graševinu iz vinogorja Kutjevo, vinogorja koje kroz oduvijek daje najbolje rezultate u uzgoju ove sorte. Netipičan koncept vinarije koja prerađuje grožđe iz različitih hrvatskih regija omogućava površinom mala i prometno izvrsno povezana Hrvatska jer se od najudaljenijih vinograda do vinarije u Rakitju pored Zagreba stiže za svega par sati. Sirovinu ubranu i pripremljenu za preradu djelatnici Agrisa prevoze u strogo kontroliranim uvjetima suvremenih hladnjača kako bi se očuvala svježina, a zbog malih količina prerada u podrumu započinje brže nego u većini velikih vinarija.

„Raznolikost vinskih regija, brojne autohtone sorte i tisućljetnu vinogradarsku tradiciju spajamo s vrhunskom tehnologijom u proizvodnji kako bi dobili prirodna vina beskompromisne kvalitete. U godinama koje su pred nama, želimo se razvijati, povećavati ponudu i na jednom mjestu predstaviti čim veći broj autohtonih hrvatskih sorti kako bi svijetu pokazali s kakvim sve bogatstvom Hrvatska raspolaže.“, kaže Jadranka Lešić.

Agris_Malvazija 2015_web 4Opis vina – Malvazija istarska 2015.

Agris Malvazija 2015. žućkaste je boje zelenih odsjaja, iskričava, sjajna i bistra. U mirisu je prvi plan izraženo voćni i to je ono što najbolje dočarava stil ovoga vina i njegova je najveća kvaliteta. Izražene su kruške uz koje se pojavljuju citrusi i jabuke. Nakon što se prvi plan utiša, u drugom planu se zamjećuje cvijeće i jedva primjetna herbalnost.

Usta vjerno slijede ovaj svježi, voćni stil. Kiseline su ugodno naglašene, a citrusi i jabuke preuzimaju prvi plan. Vino je nježno, uglađeno i skladno. Pristupačno je i dopadljivo. Gorčina je blaža nego li inače u ove sorte što lijepo zaokružuje dojam. Umjeren i nenametljiv završetak otvara mnoge mogućnosti za sparivanje s hranom.

Agris Malvazija se može piti i sama, bez pratnje hrane i u njoj se može uživati dugo. No, ona će se izvrsno uklopiti s laganim jelima od peradi, tjesteninama i rižotima s bijelim umacima i lešo ribom. Lijepo će dopuniti i tradicionalnu kuhinju, primjerice pileći paprikaš ili puricu s mlincima.

 Osobna iskaznica – Agris malvazija 2015.

Sorta grožđa: malvazija istarska

Kategorija: suha vina

Vinogorje: Hrvatska Istra

Berba: ručna u sanduke

Vinifikacija: kriomaceracija 16 h, prešanje, fermentacija

Dozrijevanje: inox 4 mjeseca, boca 4 mjeseca

Sadržaj alkohola: 12,9 vol %

Ukupna kiselina: 6,0 g/l

Neprovreli šećer: 2,1 g/l

 

PR studio conex