Manifestacija Seljačka buna

I ove godine tisuće posjetitelja imat će priliku uživo vidjeti oživljenu manifestaciju Seljačku bunu – Bitku kod Stubice, odnosno prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine.

Spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem, uz mnogobrojna popratna događanja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Ove godine organizatori su najavili najveću manifestaciju do sada i bitku nad bitkama u Donjoj Stubici – stoga navucite oklope, naoružajte se dobrim raspoloženjem i cugom u Stubicu na fajt! Uz prigodnu rekonstrukciju bune, bit će tu i kmetski sajmovi starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta, dobre kapljice i, naravno, kao i svake godine puno zabave.

Manifestacija počinje 6.veljače u petak, pod nazivom ‘Puntanje kmetov’, već tradicijskim okupljanjem kmetskih vođa kod rodne kuće Matije Gupca oko 10 sati. Nakon toga kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem u 10.30 sati kreće prema Gupčevoj lipi, gdje ih čekaju nezadovoljni seljaci. U 11 sati počinje predstava ‘Puntanje kmetov’, tj. naoružavanje kmetova, puntara i početak legendarne Seljačke bune, a završava izložbom crteža autora Srećka Brleka, u Stub-Klubu u Donjoj Stubici.

Glavni događaj slijedi drugi dan, 7.veljače u subotu, pod nazivom ‘Bitka kod Stubice’, koja je sa statistima u srednovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanih mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju 1573. godine. Sama manifestacija započinje 45. planinarskim pohodom ‘Stazama Gupčevih puntara’ u 9.30 sati i okupljanjem kmetske vojske na trgu Jure Stubičanca u 11 sati, sa kmetskim sajmom starih zanata u kojem sudjeluju stubičke udruge i OPG-i, gdje se uz ponudu domaćih specijaliteta i prigodnim programom KUD-a Stubica može i dobro opustiti. U 13.30 sati kmetska vojska kreće putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počinje završna Bitka kod Stubice.

U samom prikazu Seljačke bune sudjeluju udruge Order of a Star iz Mađarske, Ursus iz Slovačke, Vitezi Belega Volka iz Slovenije, Vitezi grofa Tattenbacha iz Slovenije, Red Vitezova Ružice grada iz Orahovice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivan Zeline, Dubovački streličari iz Karlovca, Aureus Unicornis iz Zagreba, Red Čuvara grada Zagreba iz Zagreba, Red Srebrnog zmaja iz Zagreba, Kliški Uskoci iz Klisa, Vitezovi Vranski iz Pakoštana, Udruga Sv. Juraj iz Đurđevca, Red Sv. Nikole iz Varaždina, Kuburaško društvo grof Kulmer iz Zaboka, KUD Matija Gubec iz Gornje Stubice, KUD Stubica iz Donje Stubice i Tahyevi puškari iz Donje Stubice, te statisti iz okolnih gradova i općina.

Nakon bogatog dnevnog programa slijedi veliki rock koncert u povodu desetogodišnjice udruge Družbe vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica, koja je i osnivač ove popularne manifestacije. Uz dobru kapljicu i domaće specijalitete posjetitelje će rasplesati najveselije družine u okrugu: Picksiebneri, Cinkuši, Zadruga i La Gef te ‘after buna party’ uz DJ-a Goca u Majsecovu mlinu

U vrijeme trajanja manifestacije obilazak Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici je uz popust od 50%, a organiziran je i dolazak vlakom iz Zagreba.