Margarin kao korisna namirnica

Margarin je prehrambeni proizvod koji se dobiva od biljnih ulja, bogat je dobrim mastima i vitaminima, zbog čega ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.

Razni mitovi i zablude o margarinu temelje se na netočnim informacijima i procesima proizvodnje koji se u Hrvatskoj ne primjenjuju, što su na druženju s novinarima u zagrebačkoj Kuhaoni demonstrirali stručnjaci za nutricionizam i Zvijezda, kao jedini domaći proizvođač margarina.

Darija Vranešić Bender‘Dobrim masnoćama nazivamo višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline, jer nam one pomažu održanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Kada je u pitanju zdravlje srca, margarin se smatra prihvatljivom namirnicom jer ima povoljan profil masnoća i ne sadrži štetne trans masne kiseline te je obogaćen vitaminima A, D i E’, pojasnila je nutricionistkinja doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Masnoće iz margarina od velike su važnosti za normalno funkcioniranje organizma, jer su izvor energije, sastavni su dio staničnih membrana, omogućuju prijenos i apsorpciju vitamina topivih u mastima, a hrani daju bolji okus, strukturu i aromu. Uz to su izvor esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam stvoriti, nego ih mora dobiti putem hrane.

‘Masnoće nikako ne smijemo potpuno izbaciti iz prehrane, jer to može ugroziti naše zdravlje s dugoročnim posljedicama. Većina stručnjaka savjetuje da masnoće trebaju činiti do 30 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija. S tim da trebaju prevladavati one zdrave jednostruko nezasićene masnoće iz maslinovog ulja i višestruko nezasićene masne kiseline iz biljnih ulja, margarina, orašastih plodova i sl.’, istaknula je Eva Pavić, voditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Osnovni sastojci margarina – biljna ulja, voda, limun i sol koriste se u procesu proizvodnje koji je vrlo jednostavan, pa svatko od nas može sam napraviti margarin.

‘Zvijezda je jedini proizvođač margarina u Hrvatskoj s najvećim udjelom na tržištu. Naš proces proizvodnje u skladu je s najvišim svjetskim standardima, čime garantiramo da su svi naši proizvodi  provjerene sigurnosti i kvalitete’, potvrdio je Josip Cvetko, direktor proizvodnje Zvijezde.

P. R. / Foto: Rene Karaman