Maškare u Crikvenici

Siječanj je savršeno vrijeme za početak najzabavnijeg i najluckastijeg razdoblja u godini. Dolazi nam, kako ga mnogi nazivaju, peto godišnje doba.

Zaigrana Rivijera Crikvenica i ove zime priprema vesele maškarane dane, čiji će glavni akteri biti duhovite i originalne maske. Otvorit će svoja vrata dragim prijateljima i gostima, pokazati im najbolju zabavu za velike i male posjetitelje te na nekoliko tjedana prepustiti maškarama vladarsko prijestolje.

Ljubav prema starim običajima maskiranja ovdje se njeguje od malih nogu, a posebnu radost maškaranim grupama predstavlja obilazak mjesta, uz tradicionalno pozdravljanje, bubnjeve i pjesmu.

Veseli i bezbrižni maškarani dani  prepuni smijeha i zabave počinju 10. siječnja, a trajat će sve do 18. veljače. Tradicionalnim preuzimanjem gradskoga ključa, maškare će zavladati čitavom crikveničkom rivijerom. Svake subote navečer u velikome maškaranome šatoru u centru Crikvenice, najluđe maškarane zabave privlače više od 2000 posjetitelja. Za sjajnu atmosferu, pjesmu i ples do ranih jutarnjih sati bit će zadužena poznata glazbena lica s hrvatske estrade, poput Joleta ili Jelene Rozge.

Održat će se i tradicionalne povorke ulicama Crikvenice: Dječja maškarana povorka 18. siječnjai Velika maškarana povorka, 25. siječnja. Povorke iz godine u godinu okupljaju sve veći broj sudionika, čije maštovite i jedinstvene maske, pjesma i radosno paradiranje uz glazbu i ples zabavljaju brojne posjetitelje. Neovisno o tomu hoćete li se maskirati ili ne, domaćini će za dobrodošlicu pripremiti posebne pogodnosti i povoljne paket aranžmane za vrijeme trajanja Maškara, ujedinjene pod nazivom ‘Vesela maškarana škrinjica’.

Čitanjem duhovite šentence, teksta koji opisuje događanja u protekloj godini, 18. veljače započet će simbolično suđenje lutku mesopustu, krivcu za sve nedaće i poteškoće u 2014. godini te će naposljetku biti spaljen. Bubnjevi i pjesma maškaranih skupina dozvat će proljeće, a ljubitelji maškara pohraniti maske na sigurno do sljedeće prilike.

Maškare u svima bude zaigranost i dječju znatiželju, stoga oslobodite kreativnost, nakratko postanite ono o čemu ste oduvijek maštali, osmijeh na lice i pravac na Rivijeru Crikvenica!

Opširnije na: www.maskare.net