Maslinovo ulje – ekstra zdrava masnoća

Maslinovo ulje jedna je od esencijalnih namirnica mediteranske prehrane, načina prehrane koji se danas smatra zlatnim standardom za očuvanje zdravlja. Osim što jelima daje neodoljiv okus i aromu, maslinovo ulje pruža brojne zdravstvene blagodati. Proteklih su godina brojne znanstvene studije pokazale kako maslinovo ulje ima povoljan učinak na prevenciju i terapiju brojnih bolesti današnjice, a povezuje se i s dugovječnošću te boljom funkcijom imunološkog sustava.

Ipak, poput vina, nikada dva maslinova ulja nisu ista. Svako je maslinovo ulje jedinstven proizvod tla, klime, sorte maslina i dobi te metode procesiranja. Najbolje maslinovo ulje dobiva se hladnim prešanjem jer se ovim postupkom najbolje mogu očuvati organoleptička (okus, miris, boja i tekstura) i kemijska svojstva maslinovog ulja.  Najbolja maslinova ulja nose oznaku ‘ekstra djevičanskog’ maslinovog ulja. Senzorskom analizom provjerava se okus, miris, boja i ostala specifična svojstva koja su poželjna kod ekstra djevičanskog ulja, a to su pikantnost, gorčina, okus i miris po plodu masline, slatkoća, miris svježe pokošene zelene trave ili miris lišća, rajčice, badema, artičoke, jabuke ili kivija. Također, ovo ulje mora zadovoljiti visoke zahtjeve u smislu kemijskog sastava te ne smije sadržavati više od 0,8 % slobodnih masnih kiselina.

azeite-extravirgemRedovita konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja štiti od bolesti srca i krvožilja jer ima povoljan utjecaj na lipidni profil – snizuje ‘loš’ i povisuje ‘dobar’ kolesterol. Također, ima blago djelovanje na sniženje krvnog tlaka, štiti od slobodnih radikala i posjeduje antitrombotska svojstva.

Zbog jedinstvenog sadržaja polifenola, maslinovo ulje ima snažno antioksidativno djelovanje što može zaštititi od brojnih degenerativnih bolesti današnjice te odgoditi proces starenja stanica. Tome u prilog govore i brojne epidemiološke studije koje su utvrdile značajno nižu stopu nekih malignih bolesti, slabljenja kognitivne funkcije te općenito dulji životni vijek u zemljama u kojima visok udio masnoća potječe od maslinovog ulja.

Maslinovo ulje povoljno djeluje na probavni sustav, štiti od upalnih promjena na sluznici želuca te smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca. Sastav masnih kiselina u ovoj vrsti ulja sličan je profilu masti u majčinom mlijeku te je ujedno pogodno za prehranu dojenčadi i male djece. Zbog svog kemijskog sastava stabilno je i na višim temperaturama te je, suprotno uvriježenim predrasudama, pogodno i za kuhanje i blago zagrijavanje.

Gorkast i pikantan okus maslinova ulja potječe od gorkih tvari među kojima se nalazi i najnoviji otkriveni spoj – oleokantal – koji posjeduje protuupalna svojstva i djeluje slično kao lijekovi protiv boli. Smatra se da bi redovita konzumacija maslinovog ulja kroz dulji period mogla imati sličan pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv boli, a utvrđeno je i njegovo povoljno djelovanje na kognitivne funkcije, posebice u osoba starije dobi.  Ove nove spoznaje još jednom naglašavaju iznimna svojstva maslinovog ulja koje se oduvijek smatra ljekovitim, a moderna znanost razotkriva fascinantne molekularne tajne ove vrhunske mediteranske delicije.

Novosti o maslinovom ulju

Azeite de olivaMediteranska prehrana utječe na gene

Opće je poznato kako su maslinovo ulje i mediteranska prehrana povezani s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ali novo istraživanje nudi objašnjenje i na koji način.

Španjolski znanstvenici su otkrili kako hrana utječe na gene koji se povezuju s procesima ateroskleroze. U istraživanju su sudjelovale tri skupine dobrovoljaca. Prva je skupina konzumirala tradicionalnu mediteransku prehranu koja je uključivala unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja bogatog polifenolima. Druga se skupina pridržavala mediteranskog načina prehrane, ali je unosila maslinovo ulje siromašno polifenolima. Posljednja skupina ispitanika se pridržavala svog uobičajenog režima prehrane.

Nakon tri mjeseca, znanstvenici su kod prve skupine ispitanika zabilježili smanjenu ekspresiju gena povezanih s aterosklerozom s time da su polifenoli iz maslinovog ulja ostvarili značajan učinak na regulaciju tih gena. Istraživanje je također utvrdilo kako mediteranska prehrana u kombinaciji s ekstra djevičanskim maslinovim uljem može spriječiti oksidaciju lipida i DNK zatim pozitivno djelovati na stanje rezistencije na inzulin, upale, karcinogeneze te sudjelovati u supresiji tumora.

Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pokazuju kako mediteranska prehrana i maslinovo ulje utječu na ljudski organizam značajno više nego što se to dosada mislilo, dodali su autori studije.

ulje 234

Maslinovo ulje štiti od ulceroznog kolitisa

Osobe koje prehranom unose obilje oleinske kiseline imaju manju vjerojatnost da će oboliti od ulceroznog kolitisa, ukazuje nova studija.

Oleinska kiselina je jednostruko nezasićena masna kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju te u ulju od kikirikija i koštica grožđa, a manje je zastupljena u maslacu i margarinu.

Opsežna studija britanskih znanstvenika je obuhvatila više od 25.000 ispitanika u dobi od 40-65 godina. Rezultati istraživanja ukazuju kako osobe s najvišim unosom oleinske kiseline imaju 90% niži rizik od razvitka ulceroznog kolitisa.

Dvije do tri čajne žličice maslinovog ulja dnevno imaju zaštitni učinak na zdravlje, tvrde autori. Oleinska kiselina ima sposobnost blokiranja tvari u crijevima koje izazivaju vrstu upalnog procesa koja se javlja kod ove bolesti, dodaju autori. Ulcerozni kolitis je upalna bolest sluznice debelog crijeva, a karakterizira ju bol u trbušnoj šupljini, proljev i gubitak tjelesne mase.

Maslinovo ulje u prevenciji Alzheimerove bolesti

Rezultati nove studije pružaju nadu da je moguće prevenirati nastanak Alzheimerove bolesti. Naime, pokazalo se da prirodni sastojak ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod imenom oleokantal ima sposobnost promjene strukture neurotoksičnih proteina za koje se vjeruje da imaju ključnu ulogu u nastanku Alzheimerove bolesti. U odsustvu oleokantala, ti se proteini vežu na sinapse u mozgu što ometa normalnu funkciju živčanih stanica, a rezultat je gubitak pamćenja, smrt stanica te poremećen rad mozga.

Znanstvenici su također utvrdili da oleokantal, uz to što ometa vezanje neurotoksičnih proteina na sinapse, čini te proteine pogodnim metama za protutijela.

Za sada nije poznata točna doza maslinovog ulja, odnosno oleokantala koja ispoljuje pozitivne učinke.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitamini.hr