Medvedgrad piva piju se sve više i izvan zidina

Pivovara i pivnica Medvedgrad već dva desetljeća uspješno proizvodi prirodno pivo na tradicionalan način, bez aditiva i konzervansa, koristeći samo najkvalitetnije prirodne sastojke.

S radom su započeli 1994. godine kada na tržište izlaze s tri vrste piva, dok danas u ponudi imaju pet stalnih piva, te osam sezonskih, poput Grofice Kirsch i Božićnog. Usporedno s kvalitetom koja im je od početka bila na prvom mjestu, što su ljubitelji piva i prepoznali, rasla je i potražnja za njihovom pivom, čak i izvan njihovih pivnica.

Nakon 20 godina usavršavanja pivskih receptura, odlučili su na tržište plasirati dva piva u bocama, Gričku vješticu i Dva klasa, a sada su prisutni i sa Zlatnim medvjedom i Crnom kraljicom, što predstavljala veliki iskorak za najstariju mini pivovaru u Zagrebu. U proizvodnji je zadržana tradicionalna metoda, bez filtriranja, kao idealan temelj za svima već poznati bogati i puni okus piva.

Pivnica Medvedgrad-20 godinaIvan Nauković, voditelj prodaje, rekao je: ‘Cilj nam je bio krenuti s pivama koje nemaju konkurencije. Dva klasa su prvo hrvatsko pšenično pivo, a Grička vještica najjače je hrvatsko pivo s 7.5% alkohola. Reakcije su odlične tako da smo se odlučili krenuti s flaširanjem i ostalih naših piva.’

U pivovari se ništa ne prepušta slučaju. Na vrijeme je primijećeno da potražnja za pivom raste te su već započete pripreme za širenje pivovare kako bi se moglo udovoljiti rastućoj potražnji, a bez da se ugrozi kvaliteta proizvoda. Tim više što je razdoblje odležavanja njihova piva dugotrajno i iznosi od 30 do 60 dana, ovisno o vrsti piva. Ovo nije prvo proširenje pivovare, u sklopu kojega je dodatno unaprijeđen proces proizvodnje što podrazumijeva i veću preciznost kuhanja. Uz inovativan tim stručnjaka, te stalno ulaganje u kvalitetnu opremu, odličan proizvod je zagarantiran.

Medvedgrad je uvijek težio kvaliteti i inovaciji, pa su tako i nastajali – prvo hrvatsko pšenično pivo (još uvijek i jedino hrvatsko pšenično pivo Dva klasa), zatim najjače hrvatsko pivo po postotku alkohola (Grička vještica), prvi ale-ovi, te prva naša prirodna voćna piva. Povodom svoga 20. rođendana odlučili su ponuditi još jedno novo pivo na našim prostorima. Nakon  IPA piva (Fakin), koje se pokazalo kao uspješna inovacija na tržištu, pivovara nastavlja postavljati trendove, uvodeći u proizvodnju belgijski ale, pivo koje krasi karakteristična sladna aroma, te bogat okus koji odmah otkriva da se ne radi o klasičnom lageru, na koji je većina Hrvata navikla. U konkurenciji najjačih piva u Hrvatskoj, gdje je do sada primat držala Grička vještica sa 7.5% alkohola, novoplasirani belgijski ale s 9% alkohola prelazi u vodstvo.

Vraća se i već standardno Božićno pivo. Tradicija je da pivovare za Božić daju sve od sebe i pripreme posebno, jako, tamno, zimsko pivo. Tako i Medvedgrad već drugu godinu za redom nudi ovu pravu poslasticu za ljubitelje crnih piva. U Medvedgradu se zima neće osjetiti.

Dvadeset godina će proslaviti sa svojim posjetiteljima, od 1. do 8. prosinca u svim pivnicama uz 20% popusta te časte čvarkušama i kiflicama. Veliki tulum  za najvjernije fanove pripremaju 4. prosinca u pivnici u Ilici. Ulaznica se ne može kupiti, već zaslužiti slanjem kreativne rođendanske čestitke Pivnici Medvedgrad.

Možda jesu tradicionalni kada se radi o proizvodnji piva, ali to nikako nisu kada se radi o komunikaciji s konzumentima željnima informacija. Aktivni su i ažurni na svim društvenim kanalima, prateći komunikacijske trendove. Vode Facebook stranicu na kojoj imaju više od 50.000 fanova, zatim Instagram, YouTube, Google+, te Tripadvisor, RateBeer i Untapped. Povodom dvadesetoga rođendana  odlučili su se i za izradu nove web stranice koja će oduševiti sve posjetitelje.

Luka Jureško, PR Pivnice Medvedgrad, rekao je: ‘Komunikacija s našim korisnicima izuzetno  nam je važna jer baš zbog njih mi postojimo. Iz tog razloga trudimo se biti aktivni na svim društvenim kanalima. Osim prekrasnih fotografija i puno informacija na našoj web stranici, uskoro očekujte i web shop za online narudžbu piva!’

Pivnica Medvedgrad je u 20 godina:
– skuhala toliku količinu piva da bi bilo dovoljno da se autom prođe ekvator 2000 puta (kad bi pivo bilo benzin)
– proizvela dovoljno pivničkih kobasica da se spoje Zagreb i Dubrovnik
– imala toliko gostiju da je svaki Zagrepčanin u prosjeku posjetio pivnicu 13 puta

P. R.