Mega katalog Neodoljiva Hrvatska

Neodoljiva Hrvatska mega katalog naših vrijednih prirodnih divota, opisane baštine i naroda, svoje predstavljanje dočekao je u još jednom neodoljivom kutku Hrvatske, u okruženju Vrtova lunjskih maslinika na Lunu.

Ovaj najveći katalog na svijetu, koji ima sve atribute da kao takav uđe i u Guinnessovu  knjigu rekorda, nastao je u suradnji s  pedeset renomiranih autora, dizajnera, fotografa  i stručnjaka iz sektora turizma. Katalog ima doista impozantni obim, njegova je širina 1398 mm, visina 1650 mm, težak je 70 kilograma, a za tisak je utrošeno 900 kvadrata papira. Ipak, sve to ne bi bilo potpuno da stranice kataloga ne krasi neodoljiva ljepota Hrvatske, koje ponekad ni sami nismo svjesni, a koja u turističkom promišljanju predstavlja važnu odrednicu.

Sunčana Matić, idejna začetnica i realizator projekta iz agencije Lux,  iskazala je posebno zadovoljstvo dolaskom u Lunjske maslinike te se Gradu Novalji, TZ Grada Novalje, Vrtovima lunjskih maslina i Udruzi lunjskih maslinara na čelu s ravnateljem Želimirom Badurinom, zahvalila na potpori u organizaciji izložbe i na sudjelovanju u projektu Neodoljiva Hrvatska.

Prema riječima Sunčane Matić, upravo su Lunjski maslinici jedna od neodoljivih posebnosti koje čine Hrvatsku. Ukazuju na potrebu za razvijanjem ekološkog i održivog turizma u Hrvatskoj, koji je u svijetu u ekspanziji i među najkonzumiranijim oblicima turizma. U smislu turističke atrakcije Vrtovi Lunjskih maslina predstavljaju raritet, veliku vrijednost najočuvanijeg ekološkog parka maslina u Hrvatskoj i šire, te pružaju neočekivanu čaroliju doživljaja posjetiteljima. Svjesna da je pred njom još mnogo koraka do cilja, vjeruje da će nadležne institucije u turizmu prepoznati značaj ovog projekta, jer osim što osvješćuje značaj brojnih prirodnih ljepota i  bogatstva baštine u lokalnim i hrvatskim okvirima te ujedno pruža mogućnost njihova ubrzanog razvoja i održivosti na korist lokalne zajednice i hrvatskog turizma, Neodoljiva Hrvatska ima i veliki potencijal na svjetskom turističkom tržištu.

Lunjsko predstavljanje Neodoljive Hrvatske uveličala je također posebnost otoka Paga – glazba iz domaćeg miha uz dječji folklorni par, na zadovoljstvo prisutnih Lunjanja svih generacija i njihovih gostiju.

Da je ovo tek prvi u nizu novih projekta koji očekuju Vrtove lunjskih maslina potvrdila je i nedavno izabrana direktorica TZ Grada Novalje  Marina Šćiran Rizner te nadodala kako je poveznica između Vrtova lunjskih maslina i ovog kataloga održivi turizam, posebno njegova ekološka komponenta koja je osobito na području poput našeg jedan od nosivih stupova ukupne turističke ponude te spada među glavne poluge turističkog razvitka, kao važna podrška svim ostalim oblicima turizma. Vrtovi lunjskih maslina, kao jedan od naših najvrijednijih turističkih proizvoda i znakova prepoznatljivosti, u doslovnom i prenesenom značenju mogu postati ishodištem mreže eko staza poput staza maslinovog ulja, sira, vinskih cesta i sličnih ruta. Razvijajući uz to mrežu biciklističkih i pješačkih staza, omogućiti ćemo svojim posjetiteljima da dopru do svih kutaka  koji područje našeg zavičaja čine stvarno neodoljivim.  Prirodne ljepote, kulturna baština, a napose njene paške posebnosti poput  lunjskih maslinika, paškog sira, janjetine, čipke, kamenih pejzaža, očuvanih uvala i plaža, mnogih nepoznatih lokaliteta, nešto su na čemu moramo ustrajati i uz pomoć toga kreirati nove, atraktivne turističke proizvode mozaične ponude koje će gostima omogućiti potpuni, jedinstveni doživljaj boravka na našem otoku.  U svemu tome Neodoljiva Hrvatska predstavlja projekt u kojem se prepoznajemo i želimo mu mnogo daljnjeg uspjeha, završila je svoje obraćanje direktorica Marina Šćiran Rizner.

Zahvaljujući dobroj posjećenosti Vrtova lunjskih maslina katalog Neodoljiva Hrvatska i lunjske maslinike u njemu vidio je znatan broj posjetitelja koji nisu krili oduševljenje ovim zanimljivim projektom.

A. V.