Metro: Delicije od slobodno uzgojene peradi

Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec i Metro Cash & Carry predstavili su, u zagrebačkom restoranu 5/4, proizvode prve komercijalne farme na kojoj se perad uzgaja u strogo kontroliranim uvjetima.

Za pripremu i prezentaciju jela bio je zadužen mladi chef Filip Horvat, a poslužena su ovim slijedom:

Terina od guske– terina od guske, hrskavac od gusjeg jusa i kruška s jesenskim začinima
– juha od kokota s julienne povrćem
– pilići sous vide
– pačja prsa i confit od pačjeg batka i zabatka, pšenični mlinci, krema od raštike i freeze dried maline
– čokoladna kugla

Prva komercijalna farma kontroliranog uzgoja peradi nalazi se u mjestu Veliki Bukovec i u vlasništvu je Marinke i Željka Orehovca. Zahvaljujući suradnji s Metro-om, PG Orehovec udvostručio je svoju proizvodnju na više od 9.000 ptica godišnje, a Metro Cash & Carry otkupljuje cjelokupnu proizvodnju peradi koja nosi naziv Premium farm.

Pačja prsa i confit od pačjeg batka i zabatka‘Slobodni uzgoj peradi u Hrvatskoj se uglavnom odvija na malim obiteljskim gospodarstvima. Razvili smo prvu komercijalnu farmu kako bismo profesionalnim kupcima Metro-a, prvenstveno hotelijerima i ugostiteljima, osigurali dostupnost vrhunskog mesa peradi iz kontroliranog uzgoja koje se do sada moglo kupiti samo kod bakica na tržnici. Planiramo raditi na dodatnom širenju kapaciteta farme jer dugoročno Premium farm proizvode želimo plasirati i u veleprodajne centre Metro-a izvan Hrvatske’, izjavio je Robert Kuhta, direktor nabave prehrane svježeg i ultra svježeg programa u tvrtki Metro Cash & Carry.

Na kvalitetu i okus mesa utječu čimbenici poput genetskog porijekla, starosti, tova te sastava hrane. Tijekom razvoja branda Premium farm odabrane su posebne pasmine peradi koje su uzgajane u prirodi, u okruženju bez zagađenja industrije i prometa s najmanje dva metra kvadratna slobodnog prostora po ptici. Prehrana je u potpunosti biljnog porijekla s visokim udjelom žitarica, a uzgoj u prosjeku traje oko 80 dana, dvostruko dulje nego u intenzivnom uzgoju.

Metro / Foto: Rene Karaman