Mortadela – kraljica talijanske gastronomije

Chef Branko Ognjenović uz asistenciju voditeljice Nove TV, Mije Kovačić, održao je u Zagrebu kulinarsku radionicu ‘Che buona Mortadela’.

Kroz zanimljive talijanske recepte, priče iz davnih vremena i fine zalogaje predstavljena je nova PIK Mortadela s crnim maslinama. Talijanska gastronomija, prepoznata diljem svijeta upravo zbog brojnih delicija i kreativnih jela, s Mortadelom kao glavnom zvijezdom oduševila je sve prisutne na radionici.

PIK Mortadela s crnim maslinama, kao i već dobro poznata Klasična Mortadela, Mortadela sa zelenim maslinama i Mortadela Premier, odlično se uklopila u jednostavne, a opet vrlo atraktivne recepte za tremazzine, focacciu i piadine. Maštovita jela s PIK Mortadelom, posebno za ovu priliku, osmislio je chef Branko Ognjenović. Glavne namirnice uz vrhunsku PIK Mortadelu s crnim maslinama, koja je rađena prema tradicionalnoj talijanskoj recepturi uz neizostavno povjerenje i kvalitetu PIK Vrbovca, odabrane su s mnogo ljubavi kako bi dočarale bogatstvo okusa ‘cucine italiane’. Lakoća, jednostavnost pripreme, vrhunski sastojci i naglasak upravo na kvaliteti ocrtavali su se u svakom receptu.

Branko Ognjenović je bio vrlo zadovoljan asistencijom Mije Kovačić te je naglasio kako se vidi da je ona veliki gurman jer s puno ljubavi pristupa pripremi jela. To je ujedno i najvažnije za uspješan rezultat, no ništa manje nije važno imati i vrhunske namirnice baš poput PIK Mortadele s crnim maslinama koja svojim blagim okusom i aromom Mediterana oduševljava na prvi zalogaj.

Mortadela, perjanica gastronomije regije Emilia-Romagna i njenog središta Bologne, kao namirnica vrlo je zanimljiva i ima dugu povijest. Postoje priče kako su u ovoj deliciji uživali još i stari Rimljani. Nekoć je Mortadela bila rezervirana samo za bogate zbog velike količine začina koji su se koristili u njenoj izradi, a bili su tada iznimno skupi. Danas zahvaljujući razvoju tehnologije, svi mogu uživati u njenim čarima. Postoji i više zgodnih verzija kako je ova salama velikog promjera dobila svoje ime – jedna legenda kaže da je Mortadela dobila ime po začinu mirti, jednom od sastojaka, koji se na talijanskom jeziku zove mortella, dok postoji i druga verzija u kojoj ime potječe od latinskog naziva mortarium, što znači usitnjavanje. Danas je Mortadela poznata i neizostavna delicija svih gurmana, a njen specifičan okus često je oplemenjen raznim dodacima, baš poput PIK-ovih Mortadela sa zelenim i crnim maslinama.

PIK