Najbolji gemišt na Štrosu

Tijekom proteklih mjesec dana na zagrebačkom je Štrosu bilo uistinu veselo, a  uz brojna događanja zanimljivosti nije nedostajalo ni u vinskom dijelu. Naime, u sklopu ljeta na Štrosu, kao posebna atrakcija, svakodnevno su izvrsno bili posjećeni i ‘Dani gemišta na Štrosu’, a u sklopu kojeg su gosti birali ‘Najbolji gemišt’.

Između nekoliko vrsta graševina, vinske sorte već tradicionalno prepoznate i prihvaćene kao prvog izbora za gemište, posjetitelji i stručni žiri, zajedno su najboljom kombinacijom ocijenili onu načinjenu od kvalitetne graševine Belje i Jamnice.

Radu stručnog žirija i konačnoj ocjeni aktivno su pridonijeli njegovi članovi – Davor Dretar Drele, Miran Hadži Veljković i Zlatko Petrović Pajo, članovi poznatog zagrebačkog benda Kraljevi ulice, Damir Folnegović Hulec iz ‘Večernje škole’ kao i mnogi drugi koji su svojim istančanim i istreniranim ukusima doprinijeli ocjenjivanju i prepoznavanju najboljeg hrvatskog gemišta.

Odaberete li stoga kvalitetnu Graševinu Vina Belje i Jamnicu kao izvrstan izbor suhog bijelog vina kontroliranog podrijetla iz Vinogorja Baranja, iskričavo zelenkaste boje i snažnog te složenog intenzivnog mirisa koji podsjeća na svježu jabuku i citruse uz profinjenu mineralnost te dodate li tome Jamnicu, zasigurno nećete pogriješiti. U ovoj kombinaciji, i sukladno posljednjoj ocjeni stručnog žirija sa Štrosa, kao i ocjeni enologa i nutricionista, izvrsno se sljubljuje uz tradicionalna jela od mesa i roštilje, čiji se miris unatoč dolasku jeseni još osjeća u zraku.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.