3. Hrvatski festival hrane i vina: Najveći domaći eno-gastro događaj

U Areni Zagreb otvoren je 3. Hrvatski festival hrane i vina koji okuplja 320 domaćih i stranih izlagača i tijekom sva tri festivalska dana donosi atraktivan i uzbudljiv eno-gastro program.
Brojni posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u 34 kulinarske i 11 vinskih radionica te degustirati razne delicije vrhunskih kuhara, blogera i drugih gastro stručnjaka.
320 malih i srednje velikih proizvođača hrane i vina iz Hrvatske i susjednih zemalja predstavlja se svojim najboljim proizvodima. Izlagačkom programu priključilo se 16 županija koje su prepoznale festival kao platformu za okupljanje svojih najboljih proizvođača hrane i vina, ključnih faktora u prepoznavanju županija kao cjelogodišnjih eno-gastro turističkih destinacija. Upravo je to cilj ovog festivala koji kroz vrhunska domaća, tradicionalna i autohtona jela i vinske sorte pomaže u definiranju Hrvatske kao uzbudljive eno-gastro destinacije.
Neodoljivi okusi i mirisi Slavonije
Svoj potencijal prepoznala je i Vukovarsko-srijemska županija kojaje  prvog dana festivala predstavila program ‘Okusi Srijema i Slavonije’ s autohtonim jelima praćenim vrhunskim vinima. Drugog dana festivala, u subotu 14. studenoga u 14 sati na južnom ulazu u Arenu, Osječko-baranjska županija, u suradnji sa zakladom Mladi kuhar, organizira tradicionalnu pripremu šarana na rašljama. Ova jedinstvena delicija zahtijeva vatru na otvorenom, izvrsnu tehniku pripreme i strpljenje. Porcija šarana prodavat će se po cijeni od 10 kuna a prikupljeni novac bit će usmjeren u zakladu Mladi kuhar čiji je cilj podrška u praktičnoj edukaciji učenika i promicanje deficitarnih zvanja kuhara i konobara. Ovakav afirmativan pristup festivala prema domaćoj gastro i enološkoj baštini kao ključnom gospodarsko-turističkom čimbeniku, podržali su i brojni partneri festivala a Hrvatska zajednica županija i Hrvatska gospodarska komora uključili su se u sam program festivala. Na grupnom izlagačkom prostoru Hrvatska gospodarska komora predstavlja različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda- pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Brojni popratni sadržaji

Posebnost festivala čini izuzetno dinamičan i atraktivan popratni program koji može zadovoljiti različite apetite i interese najšire publike. Tako će poznati chefovi, poput Ante Udovičića i Marka Palfija, otkriti svoje omiljene sezonske recepte, dok će svi poklonici zdrave prehrane imati priliku upoznati se s bezglutenskim ili raw food receptima a ljubitelji slastica pratiti tzv. cake&bake show vrhunskih slastičara. Kulinarske radionice odvijat će se kontinuirano na dvije show cooking pozornice i besplatne su za sve posjetitelje.Ljubitelji vrhunskog vina, osim brojnih degustacija, imat će priliku besplatno sudjelovati u 11 vinskih radionica, koje okupljaju brojne priznate enologe, vinare i sommeliere. Program vinskih radionica kreiran je na način da zadovolji sve zainteresirane za vinske teme, od posjetitelja koji žele naučiti osnove o kulturi vina do radionica koje će zadovoljiti i zahtjevnije poznavatelje.Atraktivan i raznolik eno-gastro program, brojni domaći i strani izlagači sa vrhunskim delicijama, uzbudljivi cjelodnevni show cooking, besplatan dječji vrtić te brojna besplatna degustacijska jela i vrhunska vina pravi su razlog da 3. Hrvatski festival hrane i vina postane nezaobilazna vikend destinacija.

Foto: Ivan Dimnjaković

Radno vrijeme:
– subota 14.11. od 10 do 21 sat
– nedjelja 15.11. od 10 do 20 sati

Više o Hrvatskom festivalu hrane i vina:
www.festivalhraneivina.hr
www.facebook.com/hrfhv