Nijemci piju sve manje piva

Njemačkim pivarima još uvijek ne ide loše, ali prošle godine su doživjeli neslavan rekord: po prvi put se popilo manje od 100 milijuna hektolitara piva. Mnoge male pivovare jedva mogu izdržati ogorčenu borbu za kupce – piše Deutsche Welle.

Njemačka, s više od 1.300 pivovara, još uvijek je zemlja piva. Ali zlatna vremena su već odavno završena: tamo negdje sredinom sedamdesetih je svaki građanin ove zemlje, u prosjeku, popio po 151 litru piva godišnje. Prošla godina je bila osobito loša: nije bilo baš previše vrućih ljetnih dana kad je trebalo utažiti žeđ hladnim “tekućim kruhom”, ali i navike su se promijenile. Sve u svemu, 2012. je
prosječan Nijemac popio još ‘samo’ 107 litara piva.

Naravno, pivari još nisu dospjeli u dolinu suza jer je i tako ostvaren promet od 7,6 milijardi eura. Ali kapaciteti njemačkih pivovara iznose više od 150 milijuna hektolitara, a prošle godine su uspjeli prodati samo 98 milijuna. Taj golemi višak kapaciteta velike pivovare pokušavaju izvesti, ali većina malih, obiteljskih pivovara uopće nema mogućnosti svoje proizvode prodati negdje drugdje.

Opširnije na: www.dw.de

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.