Noć muzeja u novootvorenoj Pivani

Zagrebačka pivovara već šestu godinu zaredom sudjeluje u Noći muzeja svojim prigodnim programom, no ovog puta muzejska noć u kultnoj pivnici Zagrebačke pivovare po mnogočemu je bila drukčija od prethodnih.

Iako na istoj adresi, novouređena Pivana svojim originalnim interijerom i novim zabavno-edukativnim sadržajima ponudila je brojnim posjetiteljima posve novi doživljaj.

Radoznali posjetitelji imali su se priliku ‘prošetati’ kroz prošlost Zagrebačke pivovare zahvaljujući novom prostornom konceptu Pivane uz vodstvo poznatog ljubitelja piva Darka Janeša i pritom se dobro zabaviti uz Blues Trio Ane Klabučar i DJ-a Roberta Marekovića.

Uz niz sadržaja vezanih uz pivo i njegovu proizvodnju, posjetitelji su mogli ‘upoznati’ osnivače Zagrebačke pivovare grofa Gustava Pongratza i baruna Petra Dragutina Turkovića razgledavanjem njihovih skulptura. Izložena je i replika starog kamiona i kola s bačvama u kojima se nekad prevozilo pivo kao i interaktivni spomenik pivskom kotlu. U izvrsnom ambijentu uz pivske zalogaje i novo nefiltrirano pivo Pivana po promotivnim cijenama, gosti pivnice okušali su se i u maloj školi pravilnog točenja piva.

Darko JanešPosjetitelji su se zainteresirali i za stare reklame i novinske članke iz prošlog stoljeća, likovna rješenja etiketa Božićnog piva posljednjih dvadesetak godina kao i kolekcijske etikete i predmete, ali i pregled svih pivskih svetaca prikazanih uz prigodne slike i tekstove.

Svim ljubiteljima piva pružena je prilika formiranja stalnog postava muzeja donacijom predmeta vezanih uz pivarstvo i povijest Zagrebačke pivovare. Predmeti su se prikupljali u Ožujsko beer shopu, a svaki donator čiji je predmet uvršten u postav bio je prigodno nagrađen.

Osim što je karta Noći muzeja obogaćena kultnim mjestom okupljanja ljubitelja piva, želja je Zagrebačke pivovare učiniti Pivanu istinskim muzejom piva i pivske kulture. Da je na pravom putu dokazuje velika posjećenost Pivane, koja je u Noći muzeja privukla oko 1500 posjetitelja.