Noć muzeja u Pivani i Beer Champions predavanje

Zagrebačka pivovara već je dugi niz godina uključena u obilježavanje Noći muzeja, a drugu godinu zaredom obilježava se u pivnici Pivana. Ovogodišnju Noć muzeja Zagrebačke pivovare tako je posjetilo 2000 posjetitelja.

Osvježenje je pružilo Beer Champions predavanje koje se po prvi puta besplatno održalo za sve posjetitelje. Zagrebačka pivovara je u tu svrhu okupila pivske stručnjake koji su su govorili o kulturi odgovornog pijenja piva.

Posjetitelji su se tako već na samom početku mogli upoznati sa svijetom piva kroz povijest, način proizvodnje i vrstama o čemu je govorio poznati pivski somelier i radijski urednik Milan Peh. Klinička nutricionistica KBC-a Zagreb dr. Darija Vranešić Bender posjetiteljima je održala predavanje o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva na zdravlje te prezentirala sve istine i zablude o pivu. Ovo bogato edukativno-zabavno predavanje zaokružio je Željko Šatović Gula, autor prve hrvatke pivske kuharice i pravi pivski znalac, koji je posjetiteljima predstavio sve čari sljubljivanja hrane i piva.

Željko Šatovic Gula, Darija Vranešić Bender i Milan Peh

Radoznali posjetitelji imali su priliku ‘prošetati’ kroz prošlost Zagrebačke pivovare uz vodstvo poznatog ljubitelja piva i glumca Darka Janeša i pritom se dobro zabaviti uz bend Gramofon.

Uz niz sadržaja vezanih uz pivo i njegovu proizvodnju, posjetitelji su mogli zaviriti i u povijest Zagrebačke pivovare kroz kolekciju pivskih etiketa, starih reklama i novinskih članaka, izložbu likovnih uradaka za Božićno pivo pa čak vidjeti i repliku starog kamiona i starih kola s bačvama u kojima se nekada prevozilo pivo. U izvrsnom ambijentu uz pivske zalogaje i nefiltrirano pivo Pivana, iskušali su se i u maloj školi pravilnog točenja piva u devet koraka.

Zagrebačka pivovara svim ljubiteljima piva i u jubilarnoj Noći muzeja pružila je priliku formiranja stalnog postava muzeja donacijom predmeta vezanih uz pivarstvo i povijest. Predmeti su se prikupljali u Ožujsko beer shopu, a svaki donator čiji je predmet uvršten u postav bio je prigodno nagrađen. Osim što je karta Noći muzeja obogaćena kultnim mjestom okupljanja ljubitelja piva, želja je Zagrebačke pivovare učiniti Pivanu istinskim muzejom piva i pivske kulture.

B. D.