Novaljska koltra – turistički suvenir

U Novalji na Pagu održana je večer posvećena tradicionalnoj klapskoj i dalmatinskoj pismi.

Novoizgrađeni Trg Kardinala Alojzija Stepinca ispunili su posjetitelji i turisti koji su uživali u nastupu klapa Peružini, Kolanjke, Murtelice te klape Navalia u kojoj pjeva i gradonačelnik Ante Dabo. Glazbenu večer uveličao je i Hari Rončević, koji je izveo svoje dobro poznate pjesme.

U sklopu programa predstavljena je i mapa ‘Novaljske koltre’, autorice Kristine Pavlović, koja je u suradnji s gradskim institucijama stvorila prepoznatljiv i privlačan novaljski suvenir. Koltra je kukičani prekrivač za krevet koji se već stotinjak godina, od vještih ruku Novaljki, plete za dotu, kao obiteljsko blago, prenosi s generacije na generaciju, poklanja za svečane događaje, a ponekad su i terapija nakon potresnih priče životnih situacija. Tako su koltre postale simbol vrijednosti, vještine i pripadnosti.

Novaljske koltreU današnje doba još uvijek većina novaljskih obitelji posjeduje barem jednu koltru. Čuvaju se i stavljaju na krevet u posebnim prigodama, vješaju na ulični prozor za vrijeme obilaska blagdanskih procesija. Neki se njome i pokrivaju. Od tog izdvojenog predmeta tradicijskoga znanja i vještine etnologinja i kulturna antropologinja, Kristina Pavlović kreirala je konkretan turistički proizvod – mapu s fotografijama koltri, koja ima svoju vrijednost i kao suvenir i kao svojevrsni brend grada Novalje. Unutar mape nalazi se deset listova. Na njih devet su, s prednje strane, originalne autorske fotografske interpretacije koltri, a sa stražnje strane su fotografije detalja i kratak tekst o koltri na slici (širina, dužina i težina), njezinim sadašnjim vlasnicima, njihovoj povijesti i ženama koje su ih izradile. Na pozadini naslovne fotografije nalazi se etnografski tekst proizašao iz autoričina istraživanja na terenu, a deseti list ima impresum, fotografije raznih mustri i popis pokrovitelja ovog vrijednog projekta.

A. V.