Nove poslastice iz kuhinje za sve zahtjevnije goste

Predstavljen je novi, birani jelovnik restorana u Marini Punat, a u organizaciji Udruge WOW prezentirana su krčka vina, na čelu s popularnom žlahtinom.

punat 2

Naša prva i najstarija marina, u Puntu na otoku Krku, proslavila je pola stoljeća od osnutka. Među najvećima je i najbolje opremljenima u nas, gosti im stalno uplovljavaju, mnogi tu stalno drže svoja raskošna plovila kojima se cijena ističe u milijunima eura. I ovih dana, kad se ljeto tek najavljuje, puna je posjetitelja. Na idealnom je mjestu, u mirnom zaštićenom zaljevu, u blizini je zračna luka, a i autocesta prema Rijeci i Zagrebu i susjednim zemljama. U marini se stalno nešto dograđuje, uređuje, sada ima oko 850 vezova i još 500 tzv. suhih, na kopnu. Preuređen je i mali hotel u sklopu marine, Kanajt.

A sada su odlučili promijeniti i jelovnik u svom popularnom restoranu tik do mora, pa su u povodu toga upriličili prezentaciju za novinare. Suorganizator im je bila Udruga WOW (Women on Wine, Žene i vino) i njena predsjednica Sanja Muzaferija koja se pobrinula za tu prigodu dovesti krčke vinare i njihova vina. Domaćin je bila Renata Marević, izvršna direktorica Marine Punat d.o.o, također i članica WOW-a.

Na jelovniku su dakako nezaobilazni krčko/vrbnički specijalitet, šurlice s gulašem, i nadaleko čuveni krčki sirevi. Od hladnih jela npr. riblji namaz na bruscheti, namaz od bakalara, carpaccio od inćuna, salata i carpaccio od hobotnice, marinirane kozice, dimljena tuna… Slijede zeleni pljukanci s kozicama, tagliatelle s crnim tartufom i pekorinom, njoki s plodovima mora, mini ražnjići od piletine i povrća, terina od liganja, komadići grdobine u vlascu, lignje na padelu… Među slasticama su domaći sladoled i sladoled s bučinim košticama i uljem, rožata, krema od mascarponea i voća…

punat 011

Sa svojim vinima, među kojima dominira dakako domorodna (vrbnička) žlahtina, predstavile su se vinarije Nada – Juranić, Kuća vina Ivan Katunar i Šipun Ivice Dobrinčića, enologa koji je vodio glavnu riječ pri degustaciji. Potočen je i Juranićev pjenušac od žlahtine, kušalo se i autohtoni suščan/sansigot  u crnoj i rose izvedbi, chardonnay; Dobrinčić se pohvalio da je nedavno posadio i posve rijetku, gotovo iščezlu domorodnu troiščinu (sa Suska). Obznanio je i da Vrbenčani sve masovnije sade žlahtinu.

Tekst: Vitomir Andrić

Foto: Rene Karaman      (više fotografija na www.r-press.eu)