Nove svjetske nagrade za Sir Laguna

Na ovogodišnjem Global Cheese Awardsu održanom u Fromeu u Engleskoj, sirevi Sir Laguna potvrdili su svoju kvalitetu u snažnoj konkurenciji sireva iz cijelog svijeta. Tako se kravlji s tartufima u pčelinjem vosku  Sir Laguna okitio zlatom u kategoriji najboljih sireva u vosku, a srebrom miješani Sir Laguna u kategoriji najboljih miješanih sireva u mlijeku.

Istarski sir s tartufima Sir Laguna dobiven je po posebnoj tehnologiji na osnovi dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji tvrdih sireva. Dobiven je od mlijeka i tartufa s istarskih područja, te je njegovan u specijalnim uvjetima.

Proizveden je po istovjetnoj tehnologiji kao istarski kravlji sir, s tim da se u određenoj fazi prerade dodaju crni tartufi (1%) te maslinovo ulje s okusom tartufa. Kora sira je slamnato žuta, prošarana sitnim komadićima crnog tartufa, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, a okus i miris specifični na kravlje mlijeko i tartuf.

Istarski miješani Sir Laguna, od samih začetaka proizvodnje 2004. godine, vrlo brzo se proslavio na tržištu kao osvježenje. To je tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka,  proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Kora sira je slamnato žuta, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta tamno žuta ovisno o stadiju zrenja. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg  mlijeka te pomalo slatkast. Sir se može poslužiti  kao samostalna delicija, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv ili kao ‘poticaj’ za daljnje druženje uz čašu vina.

Prestižne nagrade za sireve Sir Laguna rezultat su kontinuiranih ulaganja Agrokora u proizvodnju sireva u Agrolaguni još od 2004. godine. Prošle je godine otvoren proizvodno-turistički kompleks u koji je Agrolaguna u toj fazi uložila 35 milijuna kuna i zaposlila 40 ljudi. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane “Sir Laguna“ i obnova zgrade stancije Špin, uređena je nova kušaona i izgrađena cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

IMC