Novim noćnim vlakom od Beča do hrvatske obale

Od 18. lipnja do sredine rujna na relaciji Bratislava – Beč – Graz – Split dva puta tjedno prometuje novi noćni vlak. Liniju su uvele Austrijske savezne željeznice (ÖBB) u suradnji sa Slovačkim željeznicama (ZSSK).

Umjesto duge vožnje automobilom turisti iz Slovačke i Austrije ove se sezone na hrvatsku obalu mogu uputiti na udoban i ekološki prihvatljiviji način novim noćnim vlakom. Naime, u suradnji sa Slovačkim željeznicama (ZSSK) Austrijske savezne željeznice (ÖBB) uvele su novu sezonsku liniju koja prometuje dva puta tjedno na relaciji od Bratislave preko Beča i Graza do Splita i natrag. Pritom putnici mogu prevesti i osobni automobil ili motocikl. Za mjesto u vagonu za sjedenje treba izdvojiti 29,90 eura po osobi u jednom smjeru, dok jednosmjerna karta za vagon s ležajem stoji 69,90 eura.

Prvi noćni vlak EuroNight u pravcu Splita počeo je prometovati 18. lipnja. Sa željezničkog kolodvora u Bratislavi polazi utorkom i petkom u 15.51 sati s očekivanim dolaskom u Split sljedećeg dana u 9.50 sati. Srijedom i subotom kreće iz Splita u 16.48 sati, dok prema voznom redu u Bratislavu stiže četvrtkom i nedjeljom u 10.49 sati. Nova željeznička linija prometovat će sve do 11. rujna.

Zahvaljujući suradnji sa Slovačkim željeznicama širi se europska mreža noćnih vlakova koja ovom novom linijom postaje bogatija za još jednu destinaciju za odmor, ističu iz Austrijskih saveznih željeznica. Noćni vlak do Splita njihova je deveta linija vlakova EuroNight uvedena u suradnji s nekom partnerskom željeznicom. Uz 19 vlastitih linija Austrijske željeznice noćnim vlakom povezuju 28 odredišta, što ih čini najvećim operaterom noćnih vlakova u Europi. „Sada omogućujemo i osobama koje odlaze na odmor u Hrvatsku da ovog ljeta do željenog odredišta stignu na udoban način vozeći se tijekom noći te da koristeći željeznicu putuju na klimatski prihvatljiv način”, dodaju iz Austrijskih željeznica.

EurocommPR

Slika 1: Austrijske savezne željeznice uvele su novu liniju do Splita © ÖBB/Zenger

Slika 2: Novi noćni vlak povezuje Beč i Split © ÖBB/Marek Knopp