Novim proširenjem bečki aerodrom postaje još značajnije međunarodno čvorište

Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.

Zračna luka Beč nije samo važno austrijsko prometno čvorište, već i najveći poslodavac na istoku zemlje te vodeće poduzeće Donje Austrije. Broj putnika u stalnom je rastu, kvaliteta usluge oduvijek je na zavidnom nivou, a sada je red i da infrastruktura terminala dostigne najviše standarde na međunarodnoj razini.

Proširenje veličine deset nogometnih terena

Željno iščekivano proširenje odgovarat će površini od čak deset nogometnih terena, točnije prostoru površine 70.000 metara kvadratnih. Ondje će niknuti više od 30 novih ugostiteljskih i trgovačkih objekata, putnički saloni, nova zona sigurnosnog pregleda s najsuvremenijom tehnologijom, kao i 18 novih izlaza za autobuse za letove unutar i izvan schengenskog prostora. Pripremni radovi počeli su u srpnju prošle godine, a od veljače je izgradnja doista uzela maha.

Od lakoće presjedanja do raskošnog dizajna

Novo će proširenje omogućiti i bolju vezu između svih područja terminala, odnosno između izlaza C, D, F i G, čime će presjedanje biti znatno olakšano. Moderne trgovine i restorani putnike će oduševljavati najprestižnijim austrijskim i međunarodnim brendovima, a cijeli će južni produžetak odisati ljepotama austrijske elegancije i bečke secesije.

Na putu prema pet zvjezdica

Michaela Ludwiga, gradonačelnika grada Beča raduje daljnji razvoj i širenje infrastrukture terminala jer, kako i sam kaže, mnogi posjetitelji ovog divnog grada u nj stižu upravo zrakoplovom. Prošle je godine spomenutom zračnom lukom prošlo 29,5 milijuna putnika, a taj je poveći broj drugi najbolji rezultat u povijesti bečkog aerodroma. Rekord i dalje drži nezaboravna 2019. godina, a čini se kako će u budućnosti, zahvaljujući ovom obećavajućem proširenju, i ona biti svrgnuta s trona. Matična kuća Austrian Airlinesa trenutačno se može pohvaliti s četiri Skytraxove zvjezdice, a novo bi proširenje ovaj prometni aerodrom ubrzo moglo ukrasiti s pet zvjezdica.

Obilje održivih rješenja

Održivost je također bitna stavka nadogradnje koja će se temeljiti na najnovijim tehnološkim standardima, poput visoko izolacijske fasade, optimirane toplinske izolacije i vrlo učinkovitih sustava sa slobodnim hlađenjem. Opskrba električnom energijom djelomično će dolaziti iz vlastite fotonaponske proizvodnje zračne luke, a od 2024. godišnje će se proizvoditi oko 50 milijuna kilovatsati solarne energije.

Kraj radova previđen je za 2027. godinu

Prilikom osmišljavanja i izgradnje ovog velebnog zdanja Beč se oslanja na visoku razinu stručnosti koristeći digitalizaciju i informacijsko modeliranje zgrada koje omogućuje praćenje cjelokupnog procesa izgradnje iz dana u dan, osiguravajući istodobno usklađenost troškova i radnog rasporeda kako bi se sve dovršilo do 2027. godine. Zračna luka Beč tako će ponosno moći stati uz bok najboljim zračnim lukama današnjice.

Fotografija: Novi će produžetak obilovati trgovinama i restoranima © Flughafen Wien

Međunarodni ured Grada Beča