Novinarska berba grožđa u Deželi

Kolege novinari iz FIJETA Slovenije, na čelu s agilnim Dragom Bulcem, organizirali su treću po redu novinarsku berbu grožđa.

Slovenija-berba2 (Kopiraj)Prijašnjih godina posjetili smo Ormož/Jeruzalem i Goriška brda. Ove godine na red je stiglo Posavje sa svojim centrom Krškim. Regionalna razvojna agencija Posavja je pripremila izuzetno bogat program događanja, uz veliki trud naših domaćina iz CPT Krškog i zelo simpatičnu voditeljicu projekta Ksenja Kragl.

Prvu večer proveli smo u vinskoj kleti Krško. Uz turistički film o području Posavja i birana vina cviček, modra frankinja, sivi pinot, te harmoniku voditelja podruma Janeza Živiča, sve nas je oduševila bogata ponuda restorana Debeluh.

Noć i sljedeće dvije smo proveli u hotelu Toplice u Termama Čatež. Drugoga dana je počela berba u vinogradima i zidanici Kralj na Raki. Uz vesele zvukove harmonike, novinari iz BiH, Hrvatske, Austrije, SAD-a, Kanade, Italije, Češke…  pomogli su obitelji Kralj da počne berbu cvičeka. Domaćin nam je rekao bit će ga oko 10.000 litara. Zanimljivo, za tu vrstu vina u Sloveniji je osigurano tržište i svake godine se traže veće količine.

Slovenija-berba3 (Kopiraj)Posavje je domovina cvičeka i mada je to vino od 10 posto alkohola te je kiselkasto, ono sasvim dobro pristaje uz neka jela. Svjedočili smo tome. Nakon berbe u organizaciji Turističkog društva Raka, posjetili smo izuzetan objekt Cvičkov hram gdje su nas ugostili članovi tamošnjeg Vinogradarskog društva. Heljdina kaša, svježi čvarci i gljive, uz popratnu glazbu društva, predočili su nam tipični seljački doručak iz toga kraja.

Srednjevjekovni grad Rajhenburg iznad Krškog bila je sljedeća postaja. Tu smo u sklopu europskih dana kulturnoga nasljeđa, probali u čokoladnici čokoladno vino, razgledali iznimno lijep dvorac većinom obnovljen novcem iz europskih fondova i ručali u gostilni Grajski jela iz davnih vremena. Večernje sate proveli smo u izuzetnom ambijentu Etnoturizma Špiler uz domaću hranu, glazbu i sjajnog domaćina. Dodao bih u naziv toga imanja u Kostanjku – Art etnoturizam.

Trećega dana, osim razgledavanja kompleksa Terma, vidjeli smo i znameniti dvorac Mokrice, koji je poznat i mnogim Zagrepčanima. Trebali smo igrati golf, ali kiša koja je padala neumorno cijeloga dana to je spriječila, kao i rafting kod Radeča. U popodnevnim satima vidjeli smo još jedan obnovljeni dvorac u Sevnici, a predstavnik KŠTM-a Sevnica proveo nas je bogatom vinotekom.

Slovenija-berba4 (Kopiraj)Na završetku ‘mokroga dana’ ali toplog po tretmanu naših domaćina, posebno je bilo veselo u društvu folkoloraša Brusači Radeče na splavu na rijeci Savi. Nastavak je bio u restauraciji Oštirka u društvu folkloraša i ljudi iz TRC-a Savus. Završetak je bio veličanstven. Vinska klet Mastnak, vlasnika Zdraka Mastnaka. Posjed Krakovo je izgrađen s puno ukusa u starinskom štihu. Ono što je forte Masnaka su njegovi pjenušci proizvedeni od chardonnaya, modrog pinota i laškog rizlinga. Ali i odlični cviček i modra frankinja. Mastnak nije samo uspješan u Sloveniji, pomagao je mnogima u Hrvatskoj i široj regiji da započnu proizvodnju pjenušca.

Na kraju – čega ćemo se sjećati iz Dežele? Sjajno gostoprimstvo, program pun zanimljivih mjesta i obilne hrane i pića, kao da smo par stotina kilometara južnije. Slovenci svaka čast, jedva čekamo berbu 2014. i boce napunjene u vinskoj kleti Krško ove godine.

Na svidanje!

Vjekoslav Madunić
Foto: CPT Krško

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.