Od sushija do Fragule Sarde

Food Film Festival Zagreb dosegao je u utorak rekordnu posjećenost. ‘Toliko pozitivnih komentara, urbana zagrebačka ekipa, dobra energija, opuštena atmosfera, minglanje, plesanje, gledanje filmova, šetnja, smijeh, kreativni i fini zalogajčići Zagreb su transformirali u pravo europsko moderno središte’, oduševljeni su organizatori.

Popodnevne kulinarske radionice oduševile su mnogobrojne turiste, ali i Zagrepčane. Chef Alan Košćak iz restorana Time za Binimoto pokazao je okupljenima majstorije pravljenja sushija, a najbolji kuhar među vinarima Mladen Rožanić (Roxanich) pripremio je i podijelio preko 100 porcija ‘Fragule Sarde’ sa svježim jadranskim kozicama, pečenim pinjolima i bottargom od cipla i to u samo desetak minuta! Poznati voditelj Frano Ridjan koji je moderirao obje radionice zabavljao je publiku interakcijom na svim jezicima svijeta s brojnim okupljenim turistima koji su bili oduševljeni.

Odličan francuski film ‘Haute Cuisine’ snimljen prema istinitoj priči o Daniele Mazet-Delpeuch koja je odabrana da kuha za francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda, a u kojem glume zvijezde poput Catherine Frot, Arthura Duponta i Jeana d’Ormessona, oduševio je sve filmoljupce koji su film pratili s dekica na livadi uživajući u Vindijevom izboru sireva. Menu iz filma, kultni Foie Gras mogao se probati na kućici poznatog zagrebačkog bistroa Lari&Penati uz čiju se kupnju djelila bočica Coca-Cole.

FFFZ-Suzy Josipović RedžepagićDanas nas očekuju čak dva kulinarska dvoboja. Prvi dvoboj zakazan je za 15.30 i to onaj u radionici PIK Vrbovca. Naime, dva kuhara Marko Lučić iz PIK Vrbovca i Dario Lide iz Majstora kuhara suprostavit će svoja kulinarska umijeća, a u 18 sati je napeti Gastro dvoboj poznatih by Vindija.

FFFZ nastavlja sa serijom odličnih francuskih kulinarskih filmova – u 21 sat na rasporedu je sjajan francuski film ‘Le Chef’ iz 2012. godine u kojem glume zvijezde poput Jeana Renoa, Michaëla Youna i Raphaëlle Agogué. Kao i svaku večer, očekuju vas filmski meni s besplatnom bočicom Coca-Cole 0,5 l od generalnog sponzora festivala, a ta je čast večeras pripala gastro kućici poznatog zagrebačkog restorana Apetit City koja će pripremiti podušena teleća prsa s pireom od vrganja.

T. F.