Odbrojavanje do početka najplavijega tjedna u godini…

Još nas svega tjedan dana dijeli do početka vladavine plavih dana. Točnije, plave ribe.

Od 10. do 17. lipnja 2016. će se na crikveničkoj rivijeri održavati Tjedan plave ribe, koji se vezuje uz projekt “Cesta plave ribe”, a osmislila ga je Turistička zajednica Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja.

Zašto baš plava riba? Prije svega, zato što je nekad bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani ovdašnjih stanovnika. Uz to, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili vrsni majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara na ovim područjima, ali i diljem svijeta.

Desetak restorana s područja rivijere danas nosi markicu “Cesta plave ribe”, kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.

Vrijednost ovoga projekta prepoznala je i struka pa je 2014. godine osvojio nagradu “Tjedan plave ribe” u kategoriji tradicijsko-gastronomske manifestacije, a dodijelili su je Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis “Way to Croatia”.

Crikvenica_manifestacije_Cesta plave ribe (3) web

Prezentacija “Ceste plave ribe” održat će se u petak, 10. lipnja 2016. u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Posjetitelje očekuje raznovrstan program, počevši od show cookinga koji će voditi poznati kuhar Dragan Visković i zabavnih tematskih radionica (izrada tradicionalnih jela, soljenje i filetiranje ribe, prezentacija ribolovnih alata). U sklopu glazbenog programa nastupit će klapa “Arija”, Folklorna sekcija Udruge umirovljenika Grada Crikvenice “Sunce” i djeca iz Dječjeg vrtića “Radost” Crikvenica. Crikvenički će trg ukrasiti i veliki gastro stol prepun slasnih i neodoljivih specijaliteta s “Cesta plave ribe”, a budući da se riba sjajno nadopunjuje s ukusnom domaćom kapljicom, održat će se i prigodna degustacija vina.

Cijeli ćemo se tjedan, od 10. do 17. lipnja, veseliti i popustu od 20 % na menije od plave ribe u sljedećim restoranima s markicom “Cesta plave ribe”: “Amor”, “Bodulka”, “Karoca”, “Mendula” i “Trabakul” u Crikvenici, “Kantunić” u Selcu, “Domino” u Dramlju i “Feral” u Jadranovu.

Organizirat će se i zanimljive besplatne kuharske radionice pripreme plave ribe pod vodstvom iskusnih kuhara, a raspored je sljedeći:

utorak, 7. lipnja u 10 sati u Hotelu “International” u Crikvenici – svjetski trendovi u pripremi jela od plave ribe (voditelj: Dragan Visković)

srijeda, 8. lipnja u 9 sati u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici  – priprema jela od plave ribe (voditelj: Dragan Visković)

utorak, 14. lipnja u 12 sati u konobi “Trabakul” u Crikvenici – samo za goste – priprema jela od plave ribe (voditelj: Marko Ćiković).

Zbog ograničenog broja mjesta obvezna je prijava najkasnije do ponedjeljka, 6. lipnja, na broj telefona: 051 241 051 (Turističko-informativni centar Crikvenica) ili e-mail: crikvenica@tzg-crikvenice.hr.

Zakazujemo susret s vama: Rivijera Crikvenica, 10. – 17. lipnja na “Cesti plave ribe”!

Uživajte u ugodnom društvu, glazbi i ukusnim ribljim specijalitetima!

 

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Suorganizatori: PŠRD “Arbun”  Crikvenica, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice “Sunce”, Srednja škola Dr. Antuna Barca Crikvenica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija”, “Jadran” d.d. Crikvenica

Pokrovitelj: Grad Crikvenica

 

PR: Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice