Održan 1. Istarski festival pašte u Žminju

U petak i subotu, 4. i 5. srpnja, istarski Žminj je živio dane posvećene pašti.

1. Istarski festival pašte zadovoljio je broja nepca posjetitelja koji su guštali u slasnim delicijama. Jela gdje je pašta, tjestenina na sto načina bila glavna namirnica, izlazila su iz LF kuhinje oba dana, od 18 do 24 sata. Naime, LF catering i Robert Perić bili su domaćini brojnim ugostiteljima i chefovima, a kuhala se pašta svih izlagača, proizvođača pašte s Festivala i onih koji nisu mogli sudjelovati ali su željeli biti dio LF-ovog gastro showa u Žminju.

Nakon svečanog otvorenja uz prigodan program na kojem su nastupali djeca iz Osnovne škole Vladimir Gortan i Dječjeg vrtića Vrapčići te članovi glumačkog ansambla Istra Inspirita, uslijedila je žminjska priča o pašti.

Tako se u petak, od 18 do 20 sati svim paštoljupcima svojim kulinarskim umijećima predstavio Pino Kuhar, chef iz mjesta Kuhari kraj Žminja. Nadaleko poznati istarski kuhar i pokretač prve Makarunijade u Žminju još je 2001. godine prepoznao važnost domaće istarske tjestenine. Domaća istarska tjestenina je od tada sve češće prisutna, ne samo na istarskom stolu, već i izvan granica Istre.

Chef Kuhar pripremao je pljukance koji se u Žminju nazivaju makaruni. Pred sam nastup Pina Kuhara, gosti Istarskog festivala pašte bili su i članovi grupe Nola, Gabi i Marijan, koji su uz pomoć Roberta Perića pripremali jela od pašte.

Nakon Kuhara, uslijedilo je gostovanje ugostitelja Zigante koji su s paštom Marija iz Pule i Bognares Tarsa iz Mađarske pripremali drugi meni večeri. U radionici pašte do LF-ove kuhinje motali su se i stiskali domaći fuži, a način njihove izrade predstavili su domaćini iz Agroturizma Ferlin.
Od 22 do 24 sata kuhali su chefovi restorana Nautica iz Novigrada, a jela su nastala od pašte Zebrano i Pasta e basta. Radionica u 22 sata bila je pod vodstvom Davorke Šajine iz agroturizma Ograde nedaleko Žminja. Radili su se njoki na žlicu, štuclji i štrunjci. Posjetitelji su te večeri mogli  degustirati i pašte proizvođača Mariolina s Krka i Ragusa.

Večer se bližila kraju a posjetitelji su uživali u raznim proizvodima na štandovima, ali i uz prekrasne zvuke grupe Jazz Quartet iz Poreča čija je solistica očarala prisutne svojim glasom.

Početkom Festivala u subotu, započela su i predavanja u Čakavskoj kući. Stručni dio Festivala počeo je u 18 sati, a za tu godinu pripremljena su dva predavanja. Prvo je predstavila Darinka Družetić, vlasnica mlina u Pazinu, s temom “Tijesto od pira”. Nakon nje, u 19 sati, temu “Tradicijska prehrana u Istri” predstavila je mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre.

Program Zad Kaštela obogaćen je prekrasnom izvedbom glumačke družine Istra Inspirita koja se svojim nastupom dotakla brojnih naziva pašte u Istri, načina pripreme i tradicije povezane s istarskom tjesteninom. Oduševljena publika nije skidala osmjeh s lica uživajući u njihovoj pjesmi, plesu i poučnim razgovorima na temu pašte.

Nakon toga publiku su već privlačili mirisi iz LF kuhinje. Prve delicije subotnjeg menija spravljene su bile od tjestenine proizvođača Jadranaka s Lošinja, a u Maloj istraživačkoj radionici LF cateringa pripremala se tjestenina od raznih tipova brašna. Oko 20 sati Periću su se priključili chefovi Deniz Zembo i njegov tim. Zembo iz restorana Amfiteatar iz Pule pripremao je tjesteninu proizvođača Sara iz Buzeta i Sokić iz Cernika. Istovremeno, Eda Šuran je pripremala tradicionalne labinske krafe u slatkoj i slanoj verziji. Od 22 sata chefovi iz pulskog restorana Gina pripremali su jela od pašte Brionka iz Pule i proizvođača iPašta iz Zagreba. U radionici su se radili njoki od krumpira na pirun i za kraj večeri slatki njoki. Zadnja jela bila su začinjena i obogaćena proizvodima Latus iz Žminja, Vesna sirevi iz Loborike i ekstra djevičanskim maslinovim uljem Chiavalon iz Vodnjana.
Tijekom dva dana kuhala se još tjestenina proizvođača koji nisu bili prisutni kao izlagači ali su sudjelovali u cooking showu sa svojim proizvodima, i to su: Marial, Tjesetenine Nona, All Istriana i proizvođač Pasta e basta.

Za večernji ugođaj i etno štih Zad Laštela pobrinuli su se članovi poznate etno grupe Ščike. Vesela i razdragana atmosfera produljila je večer do oko jedan sat iza ponoći kad su se i svjetla ovogodišnjeg Istarskog festivala pašte lagano ugasila.

P. R.