ODRŽANO JESENSKO GRIMBERGEN DRUŽENJE

 

U magičnom ambijentu omiljenog zagrebačkog kafića Velvet sinoć je održano Grimbergen druženje. Točno godinu dana nakon lansiranja na hrvatsko tržište, ljubitelji piva, među kojima su bili i  chef Andrej Barbieri, chefica Priska Thuring, okupili su se kako bi uživali u legendarnom belgijskom samostanskom pivu i pritom čuli novitete vezane uz njega, koje je posebice za ovu prigodu predstavio karizmatični voditelj s Yammat FM-a i pivski sommelier Milan Peh. Mnogobrojni posjetitelji su, pored tri različita pikantno – voćna okusa Grimbergen piva, imali priliku isprobati slasne slane i slatke kreacije proizašle iz kreativne kuhinje Velveta.

Premda na hrvatskom tržištu postoji tek godinu dana, Grimbergen je uspio  osvojiti srca brojnih pivoljubaca, ponajprije zahvaljujući svojoj izvanrednoj aromi, koja nastaje korištenjem posebnog i jedinstvenog Grimbergen kvasca. Svako Grimbergen pivo ima vlastiti jedinstveni okus i karakter po kojima se ističe među ostalim samostanskim pivima. Tako je Double -ambree tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada, Blonde je pitko svijetlo ale pivo s okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, a Blanche – weiss pivo belgijskog stila i tradicije, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna i klinčića.

Njegova proizvodnja započela je prije gotovo 900 godina u drevnoj belgijskoj opatiji u Grimbergenu, gdje se tajni recept čuvao desetljećima, a priliku da kušaju ovo jedinstveno pivo imali su samo hodočasnici i posjetitelji samostana. Belgijski samostan Grimbergen osnovan je 1128. godine i od tada je uništen triput u velikim požarima. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja. Grimbergen je zato i danas autentično i unikatno pivo prepuno neočekivanih okusa i složenih aroma spravljenih po stoljetnoj recepturi.

PR: 365

Foto: Domagoj Kunić