Organski uzgojeno voće na meniju školaraca

U Beču se od veljače ove godine u ukupno 340 bečkih javnih škola provodi projekt kojim se djecu i mlade želi potaknuti na veću konzumaciju voća i povrća.

Cilj projekta je djeci što više približiti važnost zdrave hrane regionalnog porijekla te pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumacije voća i povrća, i to točno u onoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvijek mogu lako oblikovati.
Tako je 3.600 razreda tj. ukupno 83.000 djece u protekloj školskoj godini jednom tjedno dobivalo pošiljke svježe uzgojenog voća i povrća, a podijeljeno je ukupno 3 milijuna porcija tj. 275.000 kilograma zdravih jabuka, mrkava, krušaka i naranči.

Troškovi provođenja projekta u 2015. godini iznosili su 1,7 milijuna eura, pri čemu je jedan dio povučen iz fondova Europske unije. Bečki gradski zastupnik za obrazovanje, Christian Oxonich, ovih je dana najavio da će se provođenje ovog hvalevrijednog projekta nastaviti i u zimskom semestru naredne školske godine.

‘Užina sačinjena od ekološki uzgojenog voća djeci pruža potrebnu energiju za cijeli dan. To je ujedno i prilika da i djeca iz obitelji slabijeg socijalnog statusa redovito jedu zdravo voće i povrće. Zajedničkim se objedovanjem osim toga nitko ne osjeća isključenim’, kazao je Oxonich.

C. P.