Otkrijte zeleni dragulj nadomak Zagreba

Proljeće je stiglo, priroda se probudila, sada je pravo vrijeme za boravak u prirodi! Ne znate gdje? U Lonjsko polje!

Nedaleko Zagreba smjestio se pravi zeleni dragulj – Park prirode Lonjsko polje, koji nudi mnoštvo sadržaja u sklopu svoje posebne ponude Vikend program. U Čigoču, europskom selu roda možete čuti zanimljivosti o rodama i njihovom suživotu sa stanovnicima ovog pitoresknog mjesta. S obzirom da rode dolaze krajem ožujka, proljeće je savršena prilika da se upoznate s njima. Dok ste u Čigoču svakako prošećite do novog vidikovca „Roda“, a nakon toga posjetite Mužilovčicu i zađite u retenciju Lonjskog polja gdje se može vidjeti tradicijski način ispaše posavskih konja, krava i svinja na poplavnom pašnjaku.

Na istočnom kraju Parka nalazi se Krapje, selo graditeljske baštine poznato po impresivnim drvenim kućama iz 19. stoljeća. Ove tipične posavske kuće građene su od hrastovih planjki, a posebno su atraktivni zaštitni krovići, natkrivena vanjska stubišta, ukrasne ograde, trijemovi i drvena vrata koja su prava mala umjetnička djela. U Krapju prošećite Stazom graničara koja vodi do posebnog (ornitološkog) rezervata Krapje đol.  Staza je dobila ime po graničarima koji  su čuvali granicu nekadašnje Vojne krajine između Austro-ugarskog i Osmanskog carstva. Tako se na stazi mogu vidjeti dvije replike drvenih povijesnih stražarnica koje se koriste za promatranje ptica. Dok šećete stazom također možete promatrati autohtone vrste: posavskog konja, turopoljsku svinju i slavonsko-srijemsko podolsko govedo. Nakon šetnje uputite se u Drenov Bok te se provozajte na plovilu Vodomar koji pruža pogled na poloj rijeke Save  ili se uputite prema Plesmu i zaplovite čamcima na solarni pogon Strugom i na jedinstven način doživite ljepote ove rijeke.

Treća točka posjeta Parku prirode Lonjsko polje svakako treba biti Posjetiteljski centar Repušnica. Tamo se nalazi Koščeva staza, kružna staza duga 5 km. Uživajte u šetnji uz konje, krave i ptice. Fotografirajte prirodu s nove promatračnice „Ptica kosac“ ili se odmorite na odmorištu Vrbačinec u Repušničkom polju.

Za kraj posjetite Posjetiteljski centar „Crna roda“ Osekovo, moderan i suvremeno osmišljeni prostor otkriva sve tajne Lonjskoga polja, a najmlađe educira na zabavan i interaktivan način o zaštićenom području.

U posjetiteljskim centrima Krapje, Čigoč i Repušnica možete  unajmiti bicikle, a za one željne dodatne avanture predlažemo najam kanua u posjetiteljskom centru Čigoč.

Da bi doživljaj bio potpun, svakako treba kušati lokalne specijalitete u autentičnim restoranima na području Lonjskog polja i držite se pravila lokalaca – jedite puno, zdravo, domaće i dobro.

Posjetite Park prirode Lonjsko polje već ovoga proljeća i otkrijte neotkriveno.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Fotografija: HFS –Hrvatski fotosavez