Otvorena Aquatika

Premijer Andrej Plenković u pratnji dijela ministara svečano je otvorio Aquatiku – Slatkovodniakvarij Karlovac. Riječ je o jedinstvenom konceptu akvarija koji svojim posjetiteljima pruža osjećaj pravog putovanja rijekom – od njenog izvora, preko podzemlja, pa do ušća. Projekt je sufinancirala Europska unija, a proveden je u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije.

akvarij-web

Aquatika – najveći i jedini slatkovodni akvarij Karlovac prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara koji prate tok „tipične“ krške rijeke, počevši s izvorom na trgu, a potom spuštajući se u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. U njemu posjetitelji mogu vidjeti više od 100 vrsta riba te čak 40 endemskih vrsta raspoređenih u 25 akvarija. Sveukupno se radi o gotovo 5.000 živih jedinki, čija masa premašuje jednu tonu.

„Iznimno mi je drago da je naš novi akvarij ovoliko posjećen već od prvog dana. Mislim da to samo pokazuje da se radi o stvarno vrijednom i značajnom projektu. Hrvatska se ističe kao jedna od europskih zemalja s najviše prirodnih bogatstva, što uključuje i raznolikost naših rijekai jezera. Sigurna sam da će Aquatika dati svoj doprinos u očuvanju tih bogatstva, tako što će svojim posjetiteljima na kreativan, ali prije svega na edukativan način, predstaviti važnost očuvanja života koji se skriva ispod površina naših rijeka.“, istaknula je ravnateljica Aquatike, gđa Margarita Maruškić Kulaš.

Važnost i vrijednost ideje o izgradnji prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj prepoznala je EU uvrstivši projekt u TOP 15 od ukupno 144 prijavljena projekta. Tako je Aquatika– Slatkovodni akvarij Karlovac nastala u okviru projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KA quarium“, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. –  2013. u iznosu od 36.222.282,45 kuna, dok ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 36.691.939,25 kuna.

ulaz-u-akvarij-rampa-detalj-1-web

„Ovo je jedan od projekata koji se materijalizirao, koji je vidljiv, koji je obogatio ponudu Karlovca i u smislu turizma i u smislu obrazovanja, i u smislusenzibiliziranja za ovu jedinstvenu situaciju. To je bogatstvo da živi na četiri rijeke, da ima veliku i bogatu povijest, da ima ovaj divan akvarij koji će omogućiti svim studentima, istraživačima, zainteresiranima i turistima, da vide kakvo je bogatstvo ovih rijeka i kakav sve život u njima postoji. Ovaj je jedan izvanredan primjer što znači dodana vrijednost Europske unije. Praktički 98 posto sredstava dobiveni su iz europskog proračuna, onda je jasno zašto je članstvo u EU bilo dobro, korisno, koliko će ljudi ovdje uz Koranu proći u budućnosti i koliko će Aquatika postati amblematična za ponudu Karlovca i Karlovačke županije“, naglasio je premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

akvarij-tunel-web

Uz dobro poznatog soma, šarana i štuku, budući posjetitelji Aquatike imat će priliku upoznati se i s nešto manje poznatim vrstama poput riječnog glavočića, signalnog raka, sunčanice i brojnih drugih. Svojim staklenim površinama, Aquatika predstavlja jedno veliko povećalo koje nam omogućuje da zavirimo u taj čudesan svijet ispod površina mnogobrojnih hrvatskih rijeka. Posebnost Aquatikeje upravo u njenom suvremenom dizajnu za koji su zaslužni stručnjaci iz arhitektonskog studija 3LHD iz Zagreba.

„Zbog koncepta zelenih krovova koji sakrivajuobjekt, Aquatikaje savršeno uklopljena u okoliš, čime je očuvana zelena vizura krajolika.Zgrada akvarija simbolično je smještena neposredno uz slap rijeke Korane, a cijeli koncept nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. Također, Aquatika broji i popratne sadržaje poput suvenirnice, ugostiteljskog objekta, čitaonice i dvije kongresne dvorane, u kojima završava izložbeni postav.“, istaknuo je Marko Dabrović jedan od partnera i projektanata iz zagrebačkog studija 3LHD.

Web stranica: http://aquariumkarlovac.com/

PR: Aquatika